Domates ve hıyar tohumları ile taşınan konukçularına özelleşmiş Fusarium oxysporum formlarının alternatif yöntemlerle dezenfeksiyon olanaklarının araştırılması
Research of alternative possibilities for disinfecting of ff. sp. of Fusarium oxysporum transmitted with tomato and cucumber seeds
- Tez No: 387251
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDİM ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Hıyar, Fusarium, Alternatif yöntemler, Ozon, Tomato, Cucumber, Fusarium, Alternative methods, Ozone
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Domates ve hıyar, ülkemiz ekonomisi açısından en çok üretilen ve tüketilen yaş sebzelerin başında gelmektedir. Bu iki sebzenin üretiminde Türkiye ve dünyada büyük kayıplara yol açabilecek hastalıkların içerisinde Fusarium kaynaklı hastalıklar geniş yer tutmaktadır. Tohumla taşındığı bilinen bu hastalık etmeninin mücadelesinde tohuma yapılacak uygulamalar oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Fusarium oxysporum ile bulaşık olan domates ve hıyar tohumlarına yapılan bazı alternatif uygulamaların, tohum performansları da dikkate alınarak tohum dezenfeksiyonundaki olası başarıları araştırılmıştır. Bu alternatif uygulamalar, tohumlara ozonun gaz-suya eklenmiş formunun farklı doz ve sürelerde muamelesi olarak şekillenmiştir. Ozon uygulamaların başarısı seyreltik asit (HCl) ve Fludioxonil+Metalaxyl-M içeren bir fungisit ile karşılaştırılmıştır. Tüm varyantların dezenfeksiyon başarısı ISTA tarafından önerilen testler uygulanarak belirlenmiştir. Ayrıca söz konusu tohumlardan elde edilen bitkiler fidelik ve örtü altı yetiştiricilik koşullarında izlenerek pratik açıdan uygulamaların etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tomato and cucumber are one of the most produced and consumed fresh vegetables in our country. Fusaium species both for tomato and cucumber have an important place in the most destructive diseases for Turkey and also the other countries. Seed treatments have become important during recent years to protect plants against Fusarium diseases known as seed pathogen. In this study, disinfection success of the alternative applications on infected tomato and cucumber seeds by Fusarium oxysporum were searched considering seed performance. Various dosage and durations of ozone gas and ozonated water were chosen as alternative applications. The success of alternative practices was compared with diluted acid (HCl) and a fungicide contains Fludioxonil + Metalaxyl-M. The success of disinfection of all variants was determined by applying the tests recommended by ISTA standards. And also the plants obtained by the seeds mentioned were monitored and assessed in point of practicability in nursery and greenhouse conditions.