Hıyar tohumlarında farklı kaplama yöntemlerinin ve depolama koşullarının endofitik bakterilerin kolonizasyonuna ve raf ömrüne etkisinin araştırılması
The investigation of the effects on shelf life and colonization of endophytic bacteria of different seed coating techniques and storage conditions on cucumber seeds
- Tez No: 387252
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZAKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: bio-priming, tohum bakterizasyonu, endofitik bakteri, vigorite indeksi, bio-priming, seed bacterization, endophytic bacteria, vigorit index
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez projesinin amacı, sağlıklı hıyar (Cucumis sativus L., cv. Gordion) tohumlarına bitki gelişimini artırıcı etkisi ve biyolojik savaş potansiyeli önceki çalışmalarda saptanmış olan bazı endofitik bakterilerin (EB) farklı tohum bakterizasyonu yöntemleriyle uygulanmasının etkisini araştırmak olmuştur. Tohum uygulamalarının ve farklı depolama koşullarının tohum çimlenme / çıkış potansiyeline ve tohumdaki canlı bakteri populasyonuna etkisini test etmek amacıyla tohum bakterizasyonu işleminden sonra hıyar tohumları 6 ay süreyle oda sıcaklığı ve buzdolabında koşullarında depolanmıştır. Bu tohumlarda zamana bağlı olarak EB populasyonundaki ve tohumlardaki vigorite indeksindeki (VI) değişim periyodik olarak, aylık saptanmıştır. Oda sıcaklığında ve buzdolabında 6 ay süreyle bekletilen tohumlarda bakterilerin canlılığı ve tohumların VI değerleri açısından en başarılı tohum uygulamalarının CMC (Karboksi metil selüloz, %1) ve bakteri süspansiyonu ile kaplama olduğu sonucuna varılmıştır. Vakum infiltrasyon ve film kaplama uygulamalarının ise başarısız olduğu saptanmıştır. EB ile uygulama görmüş tohumların en uygun depolanma seçeneğinin ise, buzdolabı koşulları olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis was to investigate the efficacy of different seed coating techniques of endophytic bacteria (EB), which were previously determined the biocontrol potential and plant grwoth promoting effects on healthy cucumber (Cucumis sativus L., cv. Gordion) seeds. Cucumber seeds after bacterization were kept at room temperature and in the refrigerator for 6 months in order to test the efficacy of different storage conditions and seed coating techniques on the viability and population density of EB and the potentiaol of seed germination / emergence. Changing the population density of EB and VI of tested seeds were monitored periodically as once a month. It was determined that the most promising seed coating techniques were seed bacterization with CMC (carboxy methyl cellulose, 1 %) and only bacterial suspension in respect to viability of bacteria and VI of seeds kept at room temperature and in the refrigerator for six months. However, the applications of vacuum infiltration and film coating were recorded as unsuccessfull seed coating techniques. It has been observed that the most appropriate storage condition for coated seeds with EB was refrigerator atmosphere.