Amatör futbolcuların egzersiz bilgi ve bilinç düzeyinin incelenmesi
Examining the exercise knowledge and awareness level of amateur football players
  1. Tez No: 951636
  2. Yazar: ABDULKADİR SAĞLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İDRİS KAYANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Amatör, Egzersiz, Bilinç, Football, Amateur, Exercise, Awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı; Bingöl ilindeki amatör futbolcuların egzersiz bilgi ve bilinç düzeyini incelemektir. Araştırmaya gönüllülük esasına dayanarak Bingöl ilinde aktif futbol oynayan 201 amatör futbolcuya online olarak anket formu uygulanmıştır. Ankette sporculara Tuncel ve Tuncel (2009) tarafından geliştirilen ve geçerliliği ile güvenirliği sağlanmış olan Sağlık-Egzersiz/Fiziksel Aktivite Bilinç Düzeyi Anketi soruları sorulmuştur. Her madde“Çok iyi biliyorum”(3 puan),“Duymuştum”(2 puan) ve“Hiçbir fikrim yok”(1 puan) şeklinde puanlandırılmaktadır. Her soru için ayrı puan ortalaması olduğu gibi, anketin toplam puan ortalaması da alınmaktadır. Alınan puanın artması, bilinç düzeyinin arttığı anlamına gelmektedir. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde Mac Excel ve SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 29.0 bilgisayar programları kullanılmıştır. Veri setinin detaylı değerlendirilmesi için yüzde, ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistik bilgiler kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara bakılırsa öğrenim düzeyi değişkeninde anlamlı farklılıklar bulunmuş ve öğrenim düzeyi arttıkça amatör futbolcuların egzersiz bilgi ve bilinç düzeyinin de arttığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the level of exercise knowledge and awareness of amateur soccer players in Bingöl province. Based on voluntary participation, an online questionnaire was administered to 200 amateur football players actively playing in the city of Bingöl. The questionnaire included the items from the Health-Exercise/Physical Activity Awareness Level Survey developed by Tuncel and Tuncel (2009), which has been validated for reliability and validity. Each item is scored as“I know it very well”(3 points),“I have heard of it”(2 points), and“I have no idea”(1 point). Each question has its own average score, and an overall average score is also calculated. An increase in the score indicates a higher level of awareness. For the statistical analysis of the data obtained from the study, Mac Excel and SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) version 29.0 software programs were used. Descriptive statistics such as percentage, mean, and standard deviation were used for a detailed evaluation of the dataset. The level of statistical significance was accepted as p < 0.05. According to the findings obtained in the study, significant differences were found in the variable of education level, and it was determined that as the education level increased, the exercise knowledge and awareness level of amateur football players also increased.