Organi̇k alaşimlarin kati-sivi arayüzey enerji̇leri̇ni̇n ölçümü
The measurement of solid-liquid interfacial energies in the organic alloys
- Tez No: 387440
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM KEŞLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Interfacial energy, Organic compounds, Phase Equilibria, Eutectic alloys
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
- Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışmasında, SCN-% 0,5 mol DIB ve SCN-% 2,61 mol AMPD ötektik sıvılarıyla ayrı ayrı dengeye gelmiş katı SCN çözelti fazının tane arayüzey oluk şekilleri, yatay doğrusal sıcaklık gradyenti sistemi kullanılarak doğrudan gözlenmiştir. Her bir oluk şekli için katı fazın sıcaklık gradyentleri ölçülmüş ve oluk koordinatları belirlenmiştir. SCN-%0,5 mol DIB ve SCN-% 2,61 mol AMPD ötektik sıvılarının ısı iletkenliğinin ötektik katı fazlarının ısı iletkenliğine oranı sırasıyla 0,90 ve 0,70 olarak Bridgman tipi doğrusal katılaştırma sistemiyle ölçülmüştür. Ayrıca SCN-% 2,61 mol AMPD ötektik katı fazının ısı iletkenliğinin sıcaklıkla değişimi de radyal ısı akış sistemi yardımıyla ölçülmüştür. Gözlenen oluk şekillerinin koordinatları, katı fazın sıcaklık gradyenti ve ölçülen ısı iletkenlikleri oranı bilgisayar programında kullanılarak her bir alaşım sisteminin Gibbs-Thomson katsayıları (Г) tespit edilmiştir. Birim hacim başına erime entropi değerleri hesaplanarak Gibbs-Thomson denklemi yardımıyla SCN-DIB ve SCN-AMPD sistemlerinin katı-sıvı arayüzey enerjisi (σKS) ve tane arayüzey enerjisi (gb) değerleri hesaplanmıştır. Anahtar Sözcük: Arayüzey enerjisi, Organik bileşikler, Faz dönüşümleri, Ötektik alaşımlar.
Özet (Çeviri)
In present work of thesis, the grain boundary groove shapes for solid SCN solution in equilibrium with the SCN-0.5 mole % DIB and SCN- 2.61 % mole AMPD eutectic liquids have been directly observed by using a horizontal linear temperature gradient apparatus. The temperature gradients of the solid phase for all grooves have measured and the groove coordinates have determined. The ratio of thermal conductivity of equilibrated SCN-0.5 mole % DIB and SCN- 2.61 % mole AMPD eutectic liquids to the thermal conductivity of eutectic solids have also been determined to be 0.90 and 0.70 respectively. The thermal conductivity for SCN- 2.61 % mole AMPD eutectic solid phase has also been measured with radial heat flow apparatus. By using the observed grain boundary groove shapes' coordinates, temperature gradients of the solid phase and the measured thermal conductivity ratio in the computer program the Gibbs-Thomson coefficients (Г) of the SCN-DIB and SCN-AMPD alloy systems have been determined. The solid-liquid interfacial energy (σSL) and the grain boundary energy (gb) of solid SCN have also been determined.