Esnek imalat sistemlerinde döner ve kayar mafsallı robotların verimliliğini artırmada ysa ile titreşimli ivme analizi
Vibration acceleration analysis of flexible manufacturing systems having rotating and sliding joints of the articulated robot for increasing the efficiency by using neural networks
- Tez No: 387442
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek İmalat Sistemleri, titreşim analizi, yapay sinir ağları, robotlar, gripper, Flexible Manufacturing Systems, vibration analysis, artificial neural networks, robots, gripper
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Esnek İmalat Sistemleri, günümüzde yoğun olarak otomasyon ve teknoloji ağırlıklı üretimin yapıldığı, üretim hammaddelerinin hızla imalata yönlendirilebildiği üretim sürecidir. Bu sistemler, bilgisayar destekli tasarım, imalat, taşıma ve diğer bilgisayar destekli sistemler ile entegre olarak çalışmaktadır. Bu sayede üretim süreçlerinde verimlilik artmakta ve kalite yükselmektedir. Döner ve kayar mafsallı Robotların Esnek İmalat Sistemlerindeki mevcut gürültüsü ve titreşime etkisi, sistemin çalışma performansını düşürmekte, doğrudan üretime etki etmekte ve süreç içerisinde sistemin daha verimli ve etkin kullanılmasını engellemektedir. Analizler süresince Micro FMS sistemi dört farklı hızda çalıştırılmış, iki farklı yapı ve ağırlıktaki Alüminyum ve Polyemid malzemeler ile sistemin çalışması süresince sistem üzerindeki CNC Besleme Robot İstasyonu olarak kullanılan Mitsubishi RV2-AJ Robotun dört farklı noktasından ivme ve gürültü değişimleri kayıt altına alınmış ve yapay sinir ağları yardımı ile sistemin analizi gerçekleştirilmiştir. Mevcut el mekanizmasına alternatif olarak, uzun parçaları daha iyi tutmak için optimum el mekanizması tasarlanmış üretilmiş ve robota entegre edilerek test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Flexible Manufacturing System (FMS) is a production process that extremely uses automation and technology-intensive production and also can be directed to the rapid production of a raw material. These systems can be integrated with computer aided design and manufacturing, material handling systems and other computer aided design systems. For this reason, productivity and quality of goods are increased in production process. Noise and vibration effect of rotary and sliding joints in FMS, can reduce the operating performance of the system and it directly effects of the production process, productivity and effectiveness. Micro FMS system was run at four different speeds. During the system operation with two different structures and weights of the aluminium and polyamide materials, acceleration and noise signals were received from four different points of Mitsubishi RV2-AJ robot which is used as CNC Feeding robot station and analysis of the system was performed by using artificial neural networks. As an alternative to existing manual mechanism, optimum hand mechanism was designed and produced, then it was tested by integrating to robot in order to hold the long pieces.