Elektrikli kentiçi araç simülasyonu ve elektrikli araçlar için optimum motor tipinin belirlenmesi
A simulation for electric urban car and determining optimum motor type for electric cars
- Tez No: 387443
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ AKMERMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: elektrikli araç motoru, elektrikli araç, rejeneratif fren sistemi, elektrikli araç itiş sistemi, hız profili, electric vehicle motors, electric vehicle, regenerative brake system, electric vehicle propulsion system, speed profile
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde, petrol tüketiminin sektörlere dağılımına bakıldığında ulaşım sektörünün yaklaşık olarak % 60'ını karşılamaktadır. Petrol fiyatlarının yükselmesi, tüketicilerin otomobil seçiminde baskı oluşturmuş olup daha az petrol tüketen araçlara yönelmelerini sağlamıştır. Bu durum otomotiv sektöründe daha verimli motor teknolojilerine, diğer petrol türevi olmayan araçlara yani hibrit ve elektrikli araçların geliştirilmesine ve yatırım yapılmasına yol açmıştır. Bu çalışma kent içi elektrikli araçlarda kullanılan iki farklı elektrikli motorunun performanslarının karşılaştırılmasını incelemektedir. Bir elektrikli aracın güç sistemi PM ve IM ile modellenerek iki farklı sürüş cevrimi için simülasyon çalıştırılmaktadır. Belirlenen bir rota üzerinden alınmış normal ve agresif sürüş hız profili için aracın dinamik modeli kullanılarak. Her iki sürüş hız profilinde de IM'nin, PM'den daha performanslı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, looking at the distribution by sector of oil consumption meets about 60 % in transport sector. As oil prices rise, consumers has put pressure on the car selection to tend less oil-consuming vehicles. In this case, this has led to developing the more efficient engine technology in the automotive sector and making an investment the other non-petroleum vehicles that is hybrid/electric vehicles. This study presents a comparison study for performance of two types electric motors which are used in urban electric cars (EC). The power transmission system of an EC is modelled once with a PM and IM. In both cases the electric motors can be operated with simulation for two different driving cycles. Taken on a specified route, the speed profile of normal and aggressive driving are used in the simulation. As a result IM shows better performance than PM for two different driving profiles in EC.