154 kV'luk Van trafo merkezinde kısa devre akımlarının analizi ve simülasyonu
Analysis and simulation of short circuit currents at 154 kV Van substation
  1. Tez No: 387628
  2. Yazar: İLTER DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİR RÜSTEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa devre akımı, Trafo Merkezi, Short circuit current, Substation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Elektrik şebekesini meydana getiren hatların, cihazların, transformatörlerin, ölçü transformatörlerinin, kesicilerin, ayırıcıların, sigortaların ve benzeri şebeke elemanlarının seçimine ve şebekeyi arızalı kısımlardan ayıracak koruma sistemlerinin kurulmasına yardımcı olacak kısa devre akımının değerinin ve değişiminin bilinmesine ihtiyaç vardır.Bu çalışmada 154 kV'luk Van Trafo Merkezinde olması muhtemel 3 faz, 3 faz-toprak, 2 faz, 2 faz-toprak ve faz-toprak kısa devre akımlarının gerçek parametrelerle MATLAB Simulink programı kullanılarak modellenmesi yapılmıştır.Kısa devre olayını daha anlaşılır hale getirmek için kısa devrede geçen büyüklükler tarif edilmiş, simetrili bileşenler metoduyla kısa devre arızalarının bileşenleri gösterilmiş, simetrik ve asimetrik kısa devre arızaları tanımlanmıştır.Matlab Simulink programında tasarlanan 154 kV'luk Van Trafo Merkezi modeliyle kısa devre akımları incelenmiş ve simülasyon sonuçları ayrıntılı olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is need to know value and change of short circuit current in order to help building protective systems which seperate network from defective parts and chose lines that make up the electrical network, devices, transformers, instrument transformers, circuit breaker and disconnecting switches, fuses and suchlike network elements.In this study 3 phase, 3 phase-to-ground, phase-to-phase, 2 phase-to-ground and single phase-to?ground short circuit currents which are likely to occur in 154 kV Van Substation are modelled using MATLAB Simulink program with actual parameters.In order to make the short circuit event more clearly quantities in short circuit are described, components of the short circuit faults are shown by using symmetrical components method, symmetrical and asymmetrical short circuit faults are defined.Short circuit currents are analyzed by using 154 kV Van Substation model designed by means of MATLAB Simulink program and simulation results are given detailed.