Gelişmekte olan kentlerde ulaşım sorunlarının sürdürülebilir çözümleri için ulaşım ana planlarının önemi: Bursa örneği
Importance of transportation master plans for sustainable solution to transportation problems in developing cities: Example of Bursa
  1. Tez No: 387634
  2. Yazar: SELAHATTİN DİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PELİN ALPKÖKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kentsel Gelişme, Erişilebilirlik ve İyi Ulaşım, Sustainable Urban Development, Accessibility and Good Transportation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bursa, üç milyona yaklaşmış nüfusu, gelişmiş sanayisi ve tarihsel mirasın getirdiği kültürel kimliğiyle Türkiye'nin en önemli kentlerinden biridir. Artan nüfusla birlikte yerleşim ve işyeri bölgelerinin düzensiz ve geniş bir alana yayılması yolculuk talebinde önemli artışlara yol açmıştır. Önemli bir sorun haline gelen kenti içi ulaşımı; trafik sıkışıklığı, zaman kaybı, stres, hava ve gürültü kirliliği gibi nedenler dolayı yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.Bu çalışmada, Bursa'da geçmiş yıllarda yapılan kentsel planlama çalışmaları ile ulaşım planlama çalışmaları incelenmiş ve devam etmekte olan ulaşım ana planı çalışmaları değerlendirilerek, Bursa'nın gelecekte yaşanabilir ve sağlıklı bir şehir olabilmesi amacıyla, sürdürülebilir kentiçi ulaşım modelleri önerilmiştir.Öncelikli olarak, arazi kullanım kararları ile bölgeler arası ulaşımın azaltılarak yeni kanat çekim merkezleri oluşturulması, bireysel araç kullanımının azaltılması için toplu taşıma sistemin geliştirilmesi, çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, yaya ve bisiklet kullanımının artırılması, idari yapılanma konularında öneriler getirilerek, yaşam kalitesi ve ulaşım ilişkisinin sürdürülebilir ve ulaşımın güvenli, erişilebilir, konforlu olmasına, çevre kirliliğinin asgari düzeyde tutulmasına, entegre bir ulaşım ağının kurulmasının gerekliliği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bursa is one of the most significant cities of Turkey with its population of nearly three millions, its developed industry and cultural identity brought by the historical inheritance. Irregular spread of settlements and business place regions in a broad area together with the increased population led to significant rises in traveling demand. Local transport which has been a significant problem affects life quality negatively due to reasons including traffic jam, loss of time, stress, air and noise pollution.In this study, the urban planning studies and transport planning studies performed in Bursa in the past years were examined and the continuing transport main plan studies were assessed and sustainable local transport models were proposed for the purpose of making Bursa a habitable and healthy city in the future.First of all, proposals for decreasing inter-regional transport and creating new wing attraction centers through land using decisions, developing mass transport system for the purpose of decreasing individual vehicle usage, for using environment friendly and renewable energy sources, for increasing pedestrian and bicycle use and for administrative structuring were brought and effort was paid for life quality and making transport secure, accessible, comfortable, keeping environmental pollution at minimum level, and revealing the necessity to establish an integrated transport net.