Bipolar bozukluk hastalarında beyin kökenli nörotrofik faktör (BDNF) geni val66met ve val66val polimorfizmi ile hastalık özellikleri ve obsesif kompulsif belirti ilişkisi
The association between brain-derived neurotrophic factor (BDNF) val66met, val66val gene polymorphism and the characteristics of bipolar disorder (BD), obsessive compulsive symptoms within patients of BD
  1. Tez No: 387707
  2. Yazar: EKREM HASBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP ERDOĞAN TAYCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: bipolar bozukluk, obsesif-kompulsif belirti, BDNF, val66met, val66val, polimorfizm, bipolar disorder, obsessive compulsive symptom, BDNF, val66met, val66val, polymorphism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada Bipolar Bozukluk (BB) hastalarında beyin kökenli nörotrofik faktör (brain-derived neurotrophic factor=BDNF) geni val66met ve val66val polimorfizmi ile hastalık özellikleri ve obsesif kompulsif belirtiler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmamıza klinik görüşme sonucunda Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı Yeniden Gözden Geçirilmiş Dördüncü Baskı (DSM-IV-TR) tanı ölçütlerine göre BB tanısı alan 106 gönüllü hasta dahil edildi. Tüm katılımcılara Sosyodemografik ve Hastalık Bilgi Formu verildi ve DSM-IV Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis Disorders=SCID-I), Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulandı.Çalışmamızın sonucunda 78 hastada BDNF val66val, 28 hastada ise val66met polimorfizmi olduğu belirlendi. Val66val grubundaki hastalarda BB başlama yaşının val66met grubundaki hastalara göre daha erken olduğu ve val66met grubundaki hastalar arasında antidepresan ile tetiklenen mani atağına istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha fazla rastlandığı belirlendi. Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB) belirtilerinin varlığı açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlılığa sahip bir fark saptanamadı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the association between brain-derived neurotrophic factor (BDNF) val66met, val66val gene polymorphism and the characteristics of bipolar disorder (BD), obsessive?compulsive symptoms within patients of BD.One hundred and six patients, diagnosed with Bipolar Disorder (BD) according to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Fourth Edition (DSM-IV) criteria, were included in the study. All participants completed a sociodemographic questionnaire and they went through Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis Disorders (SCID-I), Maudsley Obsessional?Compulsive Questionnaire (MOCQ), Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI).Our results showed that 78 patients had BDNF val66val while 28 patients had val66met polymorphism. It was found that the patient group with val66val had an earlier age of onset of BD; moreover, in the val66met group, antidepressant induced mania episodes were significantly more frequent. No statistically significant difference was found between the two polymorphism groups with respect to obsessive-compulsive disorder comorbity.