İyon değişim kromatografisi için reaktif monodispers makrogözenekli sabit fazların sentezi ve kromatografik performansları
The synthesis and chromatographic characterization of reactive and macroporous packing material for ion exchange chromatography
- Tez No: 387765
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ALİ TUNCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: IEC kolonu, makrogözenekli reaktif partiküller, kolon dolgu maddesi, HPMA-Cl-co-EGDMA, trietilamin, IEC coloumn, macroporous monodisperse particules, coloumn packing material, 3-kloro-2-hidroksipropilmetakrilat-etilendimetakrilat (HPMA-Cl-co-EGDMA), triethylamine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tez çalışmasında iyon değişim kromatografisi (IEC) için monodispers polimerik partikül bazlı, fonksiyonel gruplu yeni kolon materyalinin geliştirilmesi ve kromatografik performanslarının incelenmesi amaçlanmıştır.Bu amaca yönelik olarak 3-kloro-2-hidroksipropilmetakrilat-etilendimetakrilat (HPMA-Cl-co-EGDMA) bazlı gözenekli monodispers partikül formunda yeni sabit fazlar elde edilmiştir. Bu amaçla seçilen polar 3-kloro-2-hidroksipropilmetakrilat (HPMA-Cl), etil benzen (EB) çapraz bağlayıcı olarak kullanılarak çok basamaklı mikrosüspansiyon polimerizasyonu? yöntemi ile monodispers gözenekli partikül formuna dönüştürülmüş ve yüzey fonksiyonel hale getirilmiştir. Partikül yüzeyi trietilamin (TEA) ile fonksiyonelleştirilmiş ve kuvvetli anyon değiştirici kolon dolgu maddesi elde edilmiştir. Bu kapsamda sentezlenen yüzeyi TEA ile fonksiyonelleştirilmiş olan poli(HPMA-Cl-co-EGDMA) monodispers gözenekli partiküller IEC sisteminde kolon materyali olarak denenmiştir. Elde edilen sonuçlar sentezlenen materyal ile florür, klorür, bromür, nitrit ve nitrat karışımının verimli bir biçimde analizinin yapılabileceğini göstermiştir.Çok basamaklı mikrosüspansiyon yöntemi ile elde edilen kolon dolgu maddesi ile uygun akış koşullarını sağlayabilecek anyon değişim kolon türünün eldesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, production of coloumn material for Ion Exchange Chromatography (IEC) based on functional, monodisperse polymeric particules and investigate their chromatographic performance were aimed.For this purpose new macroporous monodisperse particules coloumn materials based on 3-chloro-2-hydroxipropylmethacrylate-ethylenedimetacrylate (HPMA-Cl-co-EGDMA) were obtained. 3-chloro-2-hydroxipropylmethacrylate (HPMA-Cl) was transformed to porous monodisperse particul form by using,ethyl benzene as cross linking agent via microsuspansion polymerization technic. Then the particul surface was functionalized by triethyleamine(TEA) so strong anion exchange for IEC packing material was obtained.Macroporous monodisperse particules 3-kloro-2-hidroksipropilmetakrilat-etilendimetakrilat (HPMA-Cl-co-EGDMA) whose surface was functionalized by triethyleamine (TEA) was used in IEC system as a coloumn packing material. The results showed that coloumn packing material was successfull to separate anion mixture of floride, chloride, bromide, nitrate and nitrite.By using, macroporous monodisperse particules 3-kloro-2-hidroksipropilmetakrilat-etilendimetakrilat (HPMA-Cl-co-EGDMA) whose surface was functionalized by triethyleamine (TEA), as a coloumn packing material, anion exchange coloumn for IEC system was obtained.