Denizli il merkezinde 45 yaş üstü populasyonda serebrovasküler hastalık prevalansı
Cerebrovascular disease prevalence in denizli population aged 45 and over
  1. Tez No: 387879
  2. Yazar: FİLİZ TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY ÖNCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: SVH, prevelans, cinsiyet, yaş, eğitim, cerebrovascular disease, prevalence, gender, age, education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Serebrovasküler Hastalıklar (SVH) yüksek özürlülük ve mortalite oranlarıyla önemli kronik hastalıklardan biridir. Dünyada ve ülkemizde yaşam süresinin artmasıyla birlikte yaşlı nüfusta daha fazla görülen kronik hastalıklar da önem kazanmaktadır.Bu araştırmanın amacı Denizli İl merkezindeki 45 yaş üstü populasyonda SVH prevalansını ve prevalansın yaş, eğitim ve cinsiyetle olan ilişkisini belirlemektir.2441 kişide gerçekleştirilen bu araştırmada 23 kişinin SVH geçirmiş olduğu tespit edildi. 45 yaş ve üstü populasyonda SVH prevalansının binde 9 olduğu saptandı. Kadın cinsiyette SVH geçirme oranının erkek cinsiyete göre daha yüksek olduğu tespit edildi. Yaş arttıkça SVH geçirme oranının arttığı saptandı. Eğitim durumuyla SVH geçirme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığı belirlendi.Bu araştırma SVH prevalansı konusunda ülkemizde yapılan bildiğimiz ilk çalışmadır. Bu araştırmanın sağlık politiklarının geliştirilmesine hem de ileride yapılacak epidemiyolojik araştırmalara katkıda bulunacağına ve bu konuda temel oluşturacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Cerebrovascular disease (CVD) is one of the most prominent chronic diseases that has high disability and mortality rates.In this study, we aimed to evaluate CVD prevalence in population aged over 45 years in Denizli region. We also aimed to find the relationship with CVD prevalence and education and gender, age.Among 2441 people, we found 23 people who had CVD. The overall prevalence was found to be %0,9. Females had a higher prevalence than males. CVD prevalence increased with age. There was no significant relationship with education and CVD risk.To our knowledge this is the first study evaluating the prevalence of CVD in our country . We think that our study will provide additional information for developing health care policies aganist CVD and further epidemiological studies.