Ankara ili havuç alanlarında görülen fungal hastalıkların belirlenmesi ve yaygınlık oranlarının saptanması
Determination of fungal diseases and their incidence rate in carrot production areas in ankara province
  1. Tez No: 387890
  2. Yazar: SENEM TÜLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SARA DOLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Havuç, kök çürüklüğü, külleme, Fusarium spp, Rhizoctonia spp, Alternaria spp, Carrot, root rot, powdery mildew, Fusarium spp, Rhizoctonia spp. Alternaria spp
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ankara ili Ayaş ve Beypazarı ilçeleri havuç ekiliş alanlarında görülen fungal hastalıkları tespit etmek amacıyla 2008?2009 yılarının Haziran ile Kasım ayları arasında survey yapılmıştır. Yapılan survey çalışmaları sonucunda oldukça geniş ekim alanına sahip olan Beypazarı'nda kök ve kök boğazı hastalıklarının yaprak hastalıklarından daha yaygın olduğu (% 8,78) ve hastalık oranlarının da (% 13,88) daha yüksek olduğu görülmüştür. Yaprak yanıklığı ve küllemenin yaygınlık oranları ise sırasıyla % 2,67 ve % 9,47 olarak bulunmuştur. Ayaş'ta ise küllemenin daha yaygın (% 29,33) olduğu, bunu yaprak yanıklıkları (% 3,48) ve kök hastalıklarının (% 2,83) izlediği gözlenmiştir.Surveyler sonucu toplanan hastalıklı bitkilerden yapılan izolasyonlar sonucunda Alternaria radicina, A. alternata A. tenuissima, A. dauci, Rhizoctonia solani AG-4, Binükleat Rhizoctonia spp., Erysiphe heraclei, Fusarium solani, F. oxysporum, F. equiseti, Pythium amasculinum, P. periplocum ve Gliocladium spp. etmenleri bulunmuş ve bu fungusların patojenisite denemeleri yapılmıştır. Patojenite çalışmaları tohum hipokotil testi, havuç disk patojenisite testi, 6- 8 haftalık fide testi, bitki testi şeklinde yapılmıştır. Patojenisite denemeleri sonucunda Rhizoctonia solani AG-4, A. radicina, A. dauci etmenlerinin virulansının yüksek olmasına karşın Fusarium solani, F. oxysporum, F. equiseti, Alternaria alternata izolatlarının virulanslarının düşük veya orta şiddette olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Surveys were done in carrot production areas in Ayaş and Beypazarı districts of Ankara province between June and November of 2008?2009 in order to determine the fungal diseases of carrot. Survey results showed that root and crown diseases were more prevalent (% 8,78) than foliage diseases in Beypazarı and disease ratio value of root diseases (% 13,88 ) was also higher. Rate of disease incidence of leaf blight and powdery mildew were % 2,67 and % 9,47, respectively. Powdery mildew was found more prevelant in Ayaş (% 29,33) and it was followed by leaf blight (% 3,48) and root diseases (% 2,83).Alternaria radicina, A. alternata A. tenuissima, A. dauci, Rhizoctonia solani AG-4, Binucleate Rhizoctonia spp., Erysiphe heraclei, Fusarium solani, F. oxysporum, F. equiseti, Pythium amasculinum, P. periplocum and Gliocladium spp. were found in results of isolation from diseased plants which were collected in the survey and pathogenicities of these fungi have been determined. Pathogenicity tests were conducted on hypocotyl test, carrot disc pathogenicity tests, 6? 8 week old seedling, plant test. Isolates of Rhizoctonia solani AG-4, A. radicina and A. dauci showed high virulence although Fusarium solani, F. oxysporum, F. equiseti, Alternaria alternata were found as moderate or low virulent.