Sıçanda sinir sistemi gelişiminin son olgunlaşma döneminde N-metil-D-aspartat reseptör blokajı ve yetişme çevresi etkileşiminin yetişkin dönemde anksiyete ile ilişkili davranışlar üzerine etkisi
The effects of N-methyl-D-aspartat receptor blokade during last maturation period of nervous system and rearing environment interactions on the anxiety-related behaviour in adulthood
- Tez No: 387992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BABAR MELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: MK-801, NMDA reseptör, Sıçan, Sosyal izolasyon, Zengin fizik çevre, MK-801, NMDA receptor, Physical enrich environment, Rat, Social isolation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sıçanda Sinir Sistemi Gelişiminin Son Olgunlaşma Döneminde N-Metil-D-Aspartat Reseptör Blokajı ve Yetişme Çevresi Etkileşiminin Yetişkin Dönemde Anksiyete İle İlişkili Davranışlar Üzerine Etkisi Çalışmamızda, sosyal ve fizik çevre koşullarının, yetişkin dönemde yenilik, açık alan, ışık ve yükseklik ile tetiklenen anksiyete yanıtları üzerine etkisinde, sinir sistemi son olgunlaşma döneminde N-metil-D-aspartat (NMDA) reseptör etkinliğinin rolü araştırılmıştır. Bu amaçla, sosyal ve sosyal izolasyon koşullarında, fakir ve zengin fizik çevrede yetişen sıçanlarda, MK-801 uygulanmasının (doğumdan sonra 20-30. günler arasında 10 gün süre ile 0.25 mg/kg vücut ağırlığı, günde iki kez, subkütan) yetişkin dönem davranışlarına etkisi açık alan, aydınlık-karanlık tercih ve yükseltilmiş artı düzenek testleri ile değerlendirilmiştir.Sosyal koşullarda, zengin fizik çevre koşulları ve MK-801 (fakir fizik çevre koşullarında) yenilik, yükseklikle ve parlak ışıkla tetiklenen anksiyeteyi azaltmıştır. Sosyal koşullarda, zengin fizik çevre şartlarında, MK-801 anksiyojenik etki göstermiştir. Sosyal izolasyon koşullarında yetişme, lokomotor aktivite artışı ve yeniliği araştırmada azalma, dışkılama sıklığında artmaya neden olmuştur. Sosyal izolasyon koşullarında MK-801 (fakir fizik çevre koşullarında) anksiyolitik etki göstermiş, lokomotor etkinliği ve yeniliği araştırmayı azaltmıştır. Zengin fizik çevre koşulları ise MK-801'in anksiyolitik etkisini ortadan kaldırmıştır.Sonuç olarak, sosyal ve zengin fizik çevre koşullarında yetişme, erken çocukluk dönemi NMDA reseptör hipofonksiyonuna bağlı yetişkin dönem anksiyetesi ve yeni uyaranla ilişkili duygusal ve davranışsal anormalliklerden korunmayı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Effects of N-Methyl-D-Aspartate Receptor Blokade During Last Maturation Period of Nervous System and Rearing Environment Interactions On The Anxiety-Related Behaviour In Adulthood In the present study, the role of N-methyl-D-aspartate (NMDA) receptors during last maturation period in the effects of social and physical enviromental condition on the adulthood anxiety-behavior-related with novelty, open field, light and height. For this aim, in social and social isolated rats reared in physical barren and enrich conditions, the effects of MK-801 (between postnatal 20-30 days for 10 days, 0,25 mg/kg, twice daily, s.c.) on adult behaviors were evaluated by using an open field, light-dark box and elevated plus maze tests.In social conditions, physical enrichment and MK-801 (barren environment) decreased anxiety-related with novelty, height and light. In social conditions, physical enrichment attenuated anxiolytic effects of MK-801 in barren environmental conditions. Social isolation condition caused an increase in locomotor activity and decrease in novelty research and increase in fecal boli. In social isolation with barren environmental condition, MK-801 produced anxiolitic effects and decreased locomotor activity and novelty research. In social isolated rats, physical enrichment condition attenuated anxiolytic effects of MK-801 observed in barren enrironment.In conclusion, social and physical enrichment protect adulthood anxiety and novelty related emotional and behavioural abnormalities induced by early childhood NMDA receptor hypofunction.