Yeni kent tasarımı ve akıllı kentler: Karşılaştırmalı bir analiz ve Samsun için model önerisi
New urban design and smart cities: A comparative analysis and the case of Samsun
  1. Tez No: 388001
  2. Yazar: HARUN BİÇAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı kentler, Avrupa, Kuzey Amerika, Türkiye, Model tasarımı, Smart cities, Europe, North America, Turkey, Model design
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Kentler karmaşık organizmalardır; dinamik ve rekabetçi dünyada faaliyet göstermektedirler. Bu nedenle, bir kentin işlevini, politikalarını, yatırımlarını ve teknolojiyle girdiği etkileşimle gelişimini anlamak da karmaşık bir iştir. Bu gerçekten hareketle, hızlı kentleşmeyle ortaya çıkan büyük problemlerin çözümlenmesi için yeni yönetim yaklaşımı bir gerekliliktir. Bu çerçevede“akıllı kent”yaklaşımı kentteki tüm taraflara önemli fırsatlar sunmaktadır. Bütüncül bir çerçevede konuyu ele alıp tartışan araştırmalar ise çok azdır. Bu noktada çalışmanın hedefi akıllı kentlerle ilgili bütüncül bir çerçeve sunmaktadır. Bu bağlamda, çalışma akıllı kentlerin boyutlarının ve başarı faktörlerinin analizinin yanında Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'dan seçilmiş yedi kent eşliğinde bir analiz sunmayı amaçlamaktadır. Örneklerden yola çıkılarak ortaya konulan kavramsal çerçeve ve karşılaştırmalı analiz neticesinde Samsun kenti için bir model önermektedir. Bu amaca ulaşılması adına çalışma, yabancı ve yerli literatürün taranmasına dayanmaktadır. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında, akıllı kentlerin katılımcı planlama, altyapının gelişmesi ve dörtlü sarmalın (kamu, özel, sivil toplum örgütleri ve halkın katılımı) birlikte hareket edeceği sayısız girişimlerle ortaya çıkacağı görülmektedir. Diğer bir deyişle, teknolojik, ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutları birleştirip başarılı olan girişimler tam anlamıyla akıllı kent olarak adlandırılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Cities are complex organisms. They are operating in a competitive world. Thus, understanding of the functioning of a city and development of the city impacted by policies, investments and/or technology is to require complex task. Because of the fact that city management requires a new approach to handle the mega problems coming up with rapid urbanization.Therefore, smart city approach offers huge opportunities for all parties of the cities. However, few researches have discussed the concept in a holistic view. Thus, the aim of the study is to give a framework concerning smart cities. In addition, dimensions and succes factors of smart cities will be discussed and also, the study offers a comparative analysis of smart cities across North America, Europe and Asia proposes a model to implement smart city initiative in Samsun, province of Turkey. To achieve this aim, the study will be based on a recent foreign and Turkish literature review and also structured interview will be conducted with smart cities experts. Results show us that smart cities will emerge through participatory planning, infrastructure development and numerous initiatives with the help of quadruplet helix (public, private, non-governmental organizations and citizens). In other words, if a city combines four dimensions (digital, economic, ecologic and social) in a sccessive way, it can truely be named as a smart city.