Seçmen tercihinin belirmesinde lider faktörü: Doğu Karadeniz örneği
The leader factor of the manifestation of voters prefer: Eastern Black Sea example
  1. Tez No: 388063
  2. Yazar: FATMA OKUR ÇAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Seçmen Tercihi, Siyasal Katılım, Siyasal Liderlik, Siyasal Partiler, Voter Preference, Political Participation, Political Parties, Political Leadership
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Seçimler, bir ülkenin kaderini belirleyen en önemli olaylardan biri olarak görülmektedir. Halkı temsil edenler seçimler aracılığıyla belirlendiği için seçmenlerin bu kaderi değiştirme gücü bulunmaktadır. Seçmenlerin oylarını kullanırken hangi kriterleri göz önünde bulundurduğu ise önemli bir konudur. Liderlik, bir partideki en önemli unsuru teşkil ettiğinden dolayı seçmenlerin siyasi tercihlerinin şekillenmesinde önemli bir etkendir. Lider olabilmek için ise kişinin bir takım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Kişisel özellikler, demokratiklik, karizmatiklik ve otoriterlik liderlik faktörleri olarak değerlendirilen unsurlardandır. Liderin bu faktörler çerçevesinde seçmenlerin tercihine yön verebilmesi gerçekleşmektedir. Seçmen tercihine gelinebilmesi için siyasetten, siyasal katılım ve siyasal davranıştan bahsedilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise siyasi liderliğe ulaşabilmek için liderlik, liderlik türleri ve yönetici lider ayrımının değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Elections are considered to be one of the most important events in order to determine a county's fate. Since public representatives are chosen through elections, the voters have the power to change that fate. In this regard, the criteria which the voters take into account while voting is an important issue. Leadership is an important factor to form voters' political preferences as it constitutes the most important element in a political party. The person to be designated as a leader needs to have certain characteristics in relation to their personality, democracy understanding, charisma and authority. A leader may affect voters' political preferences by these characteristic features. Politics, political participation, political behavior should be mentioned in order to understand voters' preference. In addition to these, leadership, types of leadership and the distinction between leadership and management need to be evaluated in order to achieve political leadership.