Rusya Federasyonu'nda yürütmenin konumu ve otoriterleşme
The position of executive povers, and the authoritarianism in the Russian Federation
  1. Tez No: 388062
  2. Yazar: OSMAN AĞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR BAHARÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Otoriterleşme, Yürütme, Yürütmenin Otoriterleşmesi Kuvvetler Ayırımı, Kuvvetler Ayrımına Dayalı Rejimler, Siyasal Rejim, Federalizm, Russia, Authoritarianism, Executive Powers, Seperation of Powers, Political Regims, Federalism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Rusya, tarihin her döneminde dünya siyasetinde önemli bir ülke olagelmiş, bugün de yüzölçümü, coğrafi konumu, doğal kaynakları, savunma sanayisinin gelişmiş olması, nükleer gücü ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olması gibi nedenlerle dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Bu çalışmada, Rusya Federasyonu'nda yürütmenin otoriterleşmesi ele alınarak, otoriterleşmenin nedenleri ve sonuçları açıklanmıştır. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için, kuvvetler ayırımına dayalı hükümet sistemleri, Rusya Federasyonu'nun yasama, yürütme, yargı organları ve federal yapısı ele alınarak siyasal sistemi hakkında bilgi verilmiştir. 1990'lı yıllarda başlayan reformlarla birlikte Rusya'da bir liberalleşme akımı başlamış, Yeltsin'in demokratikleşme yönündeki çabalarıyla birlikte SSCB döneminin aşırı merkezileşmiş devlet yapısından, yerelleşme eğilimindeki federal yapıya doğru dönüşüm başlamıştır. Putin'in iktidara gelmesiyle birlikte ise yerelleşme eğilimlerinin başarısız olduğu gerekçesiyle merkezileşme ön plana çıkarılmış ve desteklenmiştir. Bu kapsamda, federe birimlerin daha fazla özerklik taleplerinin önü alınmış, her yönüyle asimetrik olan (siyasi, ekonomik vb.) federal yapının merkezileştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmış ve siyasi güç devlet başkanının otoritesi altında toplanmıştır. Günümüz Rusya' sında devlet başkanı demokratik bir seçimle işbaşına gelmiş olmasına karşın, kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin korunması gibi demokrasinin diğer koşullarını yerine getirmemektedir. Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik ve siyasi kriz döneminde iktidara gelmiş karizmatik bir lider olan Putin, hukuk düzenini yürütmenin denetimi altına almış, muhalif basını sindirmiş, kendisine halk desteğine ve ekonomik performansa bağlı bir meşruiyet sağlamıştır. Rusya Federasyonu'nda yürütmenin, yasama ve yargıyı da etkisi altına alarak otoriterleşmesi halkın önemli bir bölümü tarafından desteklenmiş, ekonomik iyileşme ve siyasi istikrar devam ettiği müddetçe de destekleneceği beklenmektedir. Rus halkı için güçlü ve istikrarlı bir devlet demokratik değerlerden daha önemlidir. Bu durum tarihseldir, bugün Rusların bir kısmı Putin' e sevgi ifadesi olarak“çar”diye hitap etmektedirler. Ancak; siyasi gücün bir kişinin etrafında toplanarak otoriter bir yönetim tarzı benimsenmiş olması, hızlı karar alınıp uygulanabilmesi nedeniyle kısa vadede olumlu sonuçlar doğursa da uzun dönemde durumun tersine dönmesi beklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of world, Russia has always been one of the most important countries of the world. With its surface areas, geographical position, natural resources, advanced industries of defence with nuclear power, and its permenant membership in the National Security Council of the United Nations, Russia is considered to be an important country among the nations of the world. In this study, I analyzed the authoritarianism in the executive powers of the Russian Federation, and its related causes and results are explained. In order to comprehend the subject better, based on the power seperation of the goverment system, federations law making, executive powers, and justice systems of the federative structure have been analyzed, and reviewed in detail. While Yeltsin's efforts for democratization, and the gradual changes from the SSCB's state of extreeme centralized structure to localized federative system, and the unfolding reforms of the nineties in one-hand, one can observe a stream of liberalism in the country. During the Putin's regim, however, the localized administrative structure gradually lost ıts power, and supports, and centralized administrative efforts received more acceptance by the Russian People. Within this structure, the power, and request of the federal units are restricted, and more comprehensive efforts fort the centralized system received more attention and acceptance, and the executive powers are centralized under the president's control and authority. In today's Russia, eventhough head of state elected by democratic principles; the seperation of powers, supreme state of justice, human rights, protection of individual freedom and other democratic principlies and values are generally neglected, ignored or overlooked. Putin, a charismatic leader who was brough into power, when the country experiencing economic and political crises, has controlled the justice system, closely scrutinized the opposition press, and secured people's supports for his economic performances, and, thus, the continuation of his executive powers. In the federation, all these efforts have received the people's support, and continued under the political stability and economic progress. For the Russian people, a steady, reliable and powerful nation is more important than the democtaric values. It is a historical fact that some people, even today, adress to Putin as the Czar of their time. Although, the executive povers, under the control of one person's authority may lead to a fast and positive results in all goverment affairs in a short time, such centralized pover, however might result in unexpected and unpleasant results in all branches of the goverment, in the long run.