Türkiye'de yerel yönetimlerde yerel özerklik ve idari vesayet
Local autonomy and administrative tutelage on local government in Turkey
  1. Tez No: 388067
  2. Yazar: FİRDEVS KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BAHARÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Yerel Özerklik, İdari Vesayet, Yerel Demokrasi, Yerelleşme, Local Governments, Local Autonomy, Administrative Tutelage, Local Democracy, Decentralization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Yerel yönetimlerin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Birçok düşünür yerel yönetimleri demokrasinin okulu olarak değerlendirmektedir. Bu açıdan düşünüldüğünde, yerel yönetimlerin devletler için vazgeçilmez olduğu kabul edilebilir. Buradan hareketle, yerel özerklik bu araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Yerel özerklik; idarenin bütünlüğü içerisinde ele alınarak, idari vesayet ile arasındaki bağ irdelenmiştir. Etkin ve verimli hizmet sunan katılımcı yerel yönetim anlayışı çerçevesinde yerel özerklik bu araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Yerel yönetimlerin özerkliği ile idari vesayet arasında ters orantının bulunması, yerel özerklik üzerinde önemle durulmasını gerektirmektedir. Çünkü yerel özerklik ve idari vesayet arasında çok iyi bir denge kurulması gerekmektedir. Hizmette halka yakınlık prensibi yerel özerkliğin temelini oluşturduğu için yerel halka merkezi yönetimden daha yakın olan yerel yönetimler, yerel hizmetlerin yürütülmesinde çok etkin olmalıdır. Dolayısıyla, organları seçimle göreve gelen yerel yönetimler, özgür kararlar alabilmeli ve aldığı kararları da özgür bir şekilde uygulayabilmelidirler. Bu kapsamda idarenin bütünlüğü ve kamu yararının sağlanması amacıyla sınırları kesin bir şekilde kanunla çizilmiş olan idari vesayet, yerel yönetimlere katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The significance of local government is being increased day by day. A lot of thinkers evaluate local governments as a school of democracy. Local governments are declared as indispensable for governments when it is considered from the current aspect. From this point of view, the local autonomy is formed a basis for the research. The local autonomy; It's linkage between administrative tutelage has been examined by taking into consideration within the administration integrity. Local autonomy is constituted the research subject within the frame of participant and local government understanding that is providing service. The inverse proportion between the autonomy of local government and administrative tutelage is required to be overemphasized. Because, there is need for providing a high balance between the local autonomy and administrative tutelage. Local government which is closer to local community than central government has to be very effective as the principle of closeness to public at service is formed the basis of local autonomy. Consequently, local governments that their organization has taken up position by election must be taken an independent decision and must be implemented the taken decisions liberally. Within this scope, the administrative tutelage that it's line drawn by law unsurely with the purpose of providing the administration integrity and public welfare will contribute to the local government.