Avrupa Birliği' ne uyum sürecinde Türkiye' de yerel yönetimler alanında yapılan düzenlemeler
Amendments of local government areas in Turkey in the process of European Union
- Tez No: 564373
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Yerel Yönetimler, AB Uyum Süreci, European Union, Local Governments, EU Alignment Process
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'de yerel yönetimler alanında yapılan düzenlemelerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yerel yönetimlerin önemi ve işlevleri gün geçtikçe daha da belirginleşmektedir. Ülkemizde yerel yönetimlerin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinden önceki yapısı da ortaya konularak, uyum süreci düzenlemelerinden sonraki durumu ile kıyaslanabilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde yerel yönetimler, ikinci bölümde Avrupa Birliği'nde yerel yönetimler hakkında kavramsal bilgiler verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'de yerel yönetim alanında yapılan düzenlemeler hakkında bilgiler verilmiştir. Avrupa Birliği uyum sürecinde yerel yönetim alanında yapılan düzenlemelerde yerel yönetimlerin çalışma alanlarının kapsamı genişletilmiş, çalışmaları daha etkin hale getirmek amaçlanmıştır. Yapılan düzenlemelerle yerel yönetimlerin çalışmaları belirli ilkeler etrafında toplanarak yerel yönetimlerin idari vesayetten kurtularak çalışmalarını daha özgür, hızlı ve verimli yapmaları için uygun koşulların sağlanması amaçlanmıştır. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler ile Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nda da öngörülen hizmette yerellik ilkesine paralel olarak, belediye hizmetlerinin, halka en yakın yerlerde ve en uygun yöntemler ile sunulması temel alınmıştır. Yerel yönetimlerin yöneticilerin atanan kişilerden değil de seçilen kişilerden oluşması ve yönetim etkinliğinin sağlanması amacıyla; daha önceden merkezi yönetimin atadığı yöneticilerin değil, kent halkının doğrudan ya da dolaylı olarak yerel yönetimlerde görev alacak yöneticileri seçmesi sağlanmıştır. Avrupa Birliği uyum sürecinde yerel yönetim alanında yapılan düzenlemelere genel anlamda bakıldığında, söz konusu düzenlemelerin eksiklikleri olmakla birlikte, yerel yönetimlerin etkinliğini arttırmayı, halka daha hızlı ve etkin hizmet götürmeyi ve daha özgür bir yapı oluşturmayı hedeflediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, in Turkey in the process of integration into the European Union it has undertaken to examine the arrangements made in the local government area. The importance and functions of local governments are becoming more and more evident. In our country, the structure of local administrations before the harmonization process with the European Union has been revealed and it is aimed to be compared with the situation after the harmonization process arrangements. In this context, the first part of the study provides information about local governments and the second part provides conceptual information about local governments in the European Union. In the third part of the study are given information about the arrangements made in the decentralization process in Turkey in compliance with the European Union. In the arrangements made in the field of local government in the process of harmonization with the European Union, the scope of the working areas of local administrations has been expanded and its activities are aimed to be made more effective. With the arrangements made, local governments' activities were gathered around certain principles and local governments were established under administrative tutelage to make their work more free, faster and more efficient. In line with the arrangements made within this scope, the principle of the principle of materiality stipulated in the European Charter of Local Self-Government is based on the provision of municipal services in the closest places to the public and with the most appropriate methods. In order to ensure the efficiency of management, local administrations are composed of elected persons rather than appointed persons; it was ensured that the people of the city chose the managers to be employed directly or indirectly in the local administrations, not the managers previously appointed by the central administration. When the arrangements made in the field of local government in the European Union harmonization process are examined in general terms, it is seen that these regulations have been established to increase the efficiency of local administrations, to provide faster and more efficient service to the public and to create a more free structure.