Örgüt kültürü tiplerinin kariyer yönetim sistemi uygulamalarına etkisi: Bir araştırma
The effects of the organisation culture to the practices of the career management system
- Tez No: 388078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN DERİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü Tipi, Kariyer Yönetim Sistemi, Otel İşletmeleri, Organisational Culture Type, Career Management System, Hotel Establishment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Emek yoğun bir sektör olan otel işletmelerinde çalışanların motive edilmesi, iş yerine bağlılıklarının sağlanması, terfi ve atamaların belli kriterlere göre gerçekleştirilmesi, örgütün yeni yapılanmalara hazır olması ve üretimin etkinliğini artırması gibi birçok nedenle kariyer yönetim sistemlerinin oluşturulması gereklidir Örgütlerde karar almada; çalışanlara bir çerçeve çizen ve örgüt yapısını yönlendiren, çalışanları ortak amaçlar etrafında bir araya toplayarak koordinasyonu sağlayan, bu amaçlar doğrultusunda işgücünün harekete geçirilmesine yardım ederek yürütme işlevini kolaylaştıran ve işgören davranışlarını şekillendirerek denetimi sağlayan örgüt kültürü, insan kaynakları yönetimi uygulamalarına ilişkin kararları etkileyen önemli bir faktördür.Örgütlerde etkin bir kariyer yönetim sisteminin varlığı örgüt kültürü değerlerine bağlıdır. Bu da bir bakıma yöneticilerin çalışanlarını geliştirmek için kendilerini sorumlu hissettikleri, insani değerleri odak noktasına alan, ilişki yönelimli destekleyici ve gelişmeye, risk almaya, büyümeye önem veren yenilikçi örgüt kültürü tiplerinin varlığıyla mümkün olacağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinin çalışanlarına göre örgüt kültürü tiplerinin kariyer yönetim sistemi uygulamalarına etkisini belirlemektir.
Özet (Çeviri)
It is essential for hotel establishment as an important example of labor-intensive sectors to form human sources administration system in order to motivate employees, to obtain their loyalty to work, to effectuate the promotions and appointments according to specific criterias, to get the organisation ready for new settlements and to increase the productive efficiency of the establishment. The organisational culture forms the framework and the organisational structure for employees, coordinates the jobs, helps to set the executive functions of the labour force in motion, shapes the worker's behaviours and inspects the decision-making process of the organisation which is a significant factor affecting the decisions of human sources management practices. The existance of an active career management system of the organisation is related to the organisation's cultural values. In a way, it is believed that those organisational cultural values will be created with administors who will feel responsible to improve their employees, focus on the humanistic values, supports oriented, supportive, improving, risk-taking, innovative relationships. Accordingly, the aim of this study is to determine the effects of the organisation culture of 4 and 5 star hotel employees which are located in East and Southeast Region of Turkey, to the practices of the career management system.