İnternette pazarlamanın turizm işletmelerinde kullanımı ve Malatya ilinde yapılan bir uygulama
Usage of marketing via net in tourism facilities and a sample applied in Malatya
- Tez No: 388077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ CÖMERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet, pazarlama, internette pazarlama, turizm işletmeleri, Internet, marketing, internet marketing, tourism facility
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
İnternetin sunduğu avantajlar her türlü alanda kendini göstermiştir. Satış, iletişim, pazarlama, reklam, tanıtım vb. alanlarda işletmeler interneti kullanmaya başlamışlardır. Özellikle de turizm işletmeleri internetten etkin şekilde faydalanmayı amaçlamaktadırlar. Bu çalışmada literatür incelenmiş ve internet ortamındaki gelişmelerin, işletmelerin pazarlama faaliyetlerine ne şekilde etki ettiği saptanmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda, turizm işletmelerinde internette pazarlamanın mevcut durumunu ve Malatya'daki otel ve seyahat acentelerinin internette pazarlamayı nasıl algıladıklarına yönelik bir anket yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bazı bulgulara göre turizm işletmelerin büyük çoğunluğu interneti tanıtım amacıyla kullanmaktadırlar. Fakat, rezervasyon alımlarda ve satış işletmelerinde internet yerine hala geleneksel yöntemleri daha çok kullanmaktadırlar. Yıldızlı otel ve seyahat acenteleri, yıldızsız otel işletmelerine göre interneti daha çok kullanmakta ve internette pazarlama faaliyetlerine daha çok önem verdikleri görülmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm internet ve internette pazarlama ile ilgili teorik bilgiler, ikinci bölümde turizm işletmeleri ile ilgili teorik bilgiler ve turizm işletmelerinde internet kullanımı; üçüncü bölümde ise Malatya ilinde yapıan uygulama ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The advantages that net provides has shown itself in many aspect. The business enterprises has begun the use of net in sales, in communication, in marketing, in advertisement and in promotion etc. Especially tourism business enterprises aims to benefit from net affectively. In this study, sources are search and it has tried to establish how the development in net affects the activities of facilities' marketing. At the same time, a questionnaire is applied for what is the present status of internet marketing of tourism facilities in Malatya and how they perceive it. According to the findings attained as a result of this study, vast majority of the tourism business enterprises aim to use net for promotion. Yet they are still using traditional methods more instead of net in process of sales and making reservations. It is seen that starred hotels and travel agencies use net and give importance to marketing in net more than hotel business enterprices without stars. This study compose of three sections. First part is teoretic knowledge about internet and internet marketing; second part is teoretic knowledge about tourism facilities and internet usage there and third part is about the sample applied in Malatya.