Manzara görünümlerinin yüksek baskı teknikleriyle çözümlenmesine yönelik bir dizi resim önerisi
A series of painting proposals due to analysis of lansdscape views with relief painting techniques
- Tez No: 388098
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÖĞEBAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Baskı, Baskıresim, Özgün Baskı, Gravür Baskı, Yüksek Baskı, Düz (Elek) Baskı, Litografi (Taş) Baskı, Printing, Printmaking, Original Printing, Gravure Printing, Relief Printing, Flat Printing (Sieve), Lithography (Stone) Printing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Doğa görünümleri renk, ton, doku, biçim, leke v.s. açısından çok zengin bir yapıya sahiptir. Bu zengin görünümler resim tekniklerinin tamamında estetiksel bir imge olarak kullanılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, manzara imgesini kullanarak Özgün Baskıresim Teknikleriyle özgün tasarımlar oluşturmaktır. Çalışmada öncelikle Özgün Baskıresim Tekniği'nin çeşitliliği, Türkiye ve Dünya'da Baskı Teknolojisi'nin ve sanatsal baskının gelişimi ile ilgili literatür taraması yapıldıktan sonra, konu ile ilgili toplanan görsellerden yararlanılarak yüksek baskı tekniği ile uygulamalar yapılmıştır. Daha sonrasında bu uygulamaların plastiksel açıdan çözümlemelerine gidilmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde, Özgün Baskıresim Tekniği'nin çeşitliliği, Türkiye ve Dünya'da Baskı Teknolojisi'nin ve sanatsal baskının gelişimi ile ilgili teorik ve görsel veriler toplanıp derlenmiş ve öz olarak tezde verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde baskı resim sanatı teknikleri; ağaç baskı, gravür baskı, düz (elek) baskı, litografi (taş) baskı teknikleri hem teorik hem de görsel verilerle desteklenerek irdelenmiştir. Son bölümde ise tez kapsamında manzara imgesini kullanarak, Özgün Baskıresim Teknikleriyle tasarımlar oluşturulup bir dizi uygulama ve bu uygulamaların analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nature appearences has got very rich structure in terms of colour, tone, tissue, style, spots etc. These rich appearences can be used in all painting technics as an aesthetical image. The aim of this research is to create original designs with Original Printmaking Techniques by using landscape image. In this research, firstly, after scanning literature about evolution of arthistic printing , Printing Technology and variety of Original Printmaking Techniques in Turkey and World, implementations were carried out with relief printing technics by the help of images collected. After this, these implementations' plastical analysis' were carried out. In first grade of research theorical and visual data about variety of Original Printmaking Techniques, evolution of arthistic printing and printing technology in Turkey and World were collected, edited and tried to be given. In second grade of research, printmaking technics: woodcut, gravure printing, flat printing (sieve), lithography (stone) printing technics were analysed enhancing both theorical and visual data. In last grade, a series of implementations and analysing of these implementations were carried out by creating designs with Original Printmaking Techniques using landscape image within thesis content.