Yeni bir reklam mecrası: İkincil ekran
A new advertising medium: Second screen
- Tez No: 388099
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İkincil Ekran, Çoklu Ekran, Etkileşim, Reklam, Mecra
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Reklam mesajlarının hedef kitlelere iletilmesinde geçmişten günümüze kadar basılı, işitsel, görsel-işitsel birçok reklam mecrası kullanılmıştır. Reklamcılık faaliyetlerinde kullanılan bu mecralar teknolojik gelişmelerle paralel bir gelişme göstermiştir. Teknolojik gelişmeler sadece geleneksel reklam mecralarını güncellemekle kalmayıp aynı zamanda yeni reklam araçlarının da ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu yeni reklam araçlarından günümüzde en çok kullanılanı ise ikincil ekranlardır. İkincil ekran, bir içerik tüketicisinin destek bir elektronik cihaz kullanarak, birincil bir mecrada sunulan etkileşimli bir içeriğin başlattığı ve ikincil bir mecrada devam ettiği etkileşimli bir aktiviteyi ifade etmektedir. Bu çalışmada ikincil ekran kavramının ne olduğu literatür taramasıyla elde edilen teorik bilgiler ışığında ortaya koyulmuş ve ikincil ekran pratiklerinin dünyada ve Türkiye'de gerçekleştirilen örnek olay uygulamaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
From past to present variety of advertising media such as printed, audio and audiovisual have been used to transfer the ad's messages to the target audience. These media have demonstrated an improvement in line with technological developments. Technological advances not only update the traditional advertising medium but also provide emergence of new advertising medium. Today's“second screen”is one the most commonly used new advertising media. Second screen is an interactive activity, while a content consumer using an electronic device, started by an interactive content which is presented on the primary screen and that continues on a second medium. The purpose of this study is to analyse the notion of second screen theoretically. To this end, some second screen practices in the world and in Turkey have been analysed using the case study method. KeyWords: Second Screen, Multiple Screen, Interaction, Advertisement, Medium