Küreselleşme ve eleştirileri
Globalization and its critics
- Tez No: 388106
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNİYE CANBAY TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, kapitalizm, küreselleşme savunusu, küreselleşme eleştirisi, Globalization, capitalism, defense of globalisation, critique of globalization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Sosyoloji ve ekonomi literatürünün son yıllardaki önemli kavramlarından biri küreselleşme kavramıdır. Bu literatür içerisinde küreselleşmenin ne olduğu, tarihsel arka planında neler olduğu, günümüzde nasıl bir seyir izlediği, gelinen noktanın hangi yönlerden olumlu, hangi yönlerden olumsuz değerlendirildiği farklı düşünce grupları tarafından ele alınmaktadır. Bu minvalde“Küreselleşme ve Eleştirileri”başlıklı tez çalışması; küreselleşmenin yarattığı ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel sorunların çeşitli düşünce grupları ve sosyal hareketler tarafından aldığı eleştirileri ve buna yönelik çözüm önerilerini içermektedir. Birbirine benzer eleştiriler ortaya konulmuş olsa da küreselleşmenin yarattığı sorunlara yönelik çözüm önerileri farklılaşmaktadır. Dolayısıyla tez, farklı düşünce grupları ve çeşitli sosyal hareketlerin küreselleşme üzerine yaptıkları eleştirel değerlendirmeleri ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of globalization is one of the important concepts of sociology and economics literature in recent years. In this literature, the meaning of globalization, the things that are in its historical background, how it takes its course at the present time, in what ways its current situation is reviewed as positive or negative; are dialed by different thoughts groups. In this regard '' Globalization and Its Critics'' contains which is caused by globalization the economic, social, political and cultural issues by a variety of groups thought and social acts (movements) criticisms and suggestions for a solution that. Although similar criticisms put forward, proposals to tackle the problem caused by globalization differentiate. Hence, the thesis undertakes critical evaluation on globalization made by different thought groups and various social movements.