Afet odaklı kriz yönetimi: AFAD örneği
Crisis management based on disaster: AFAD example
- Tez No: 388115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. MUSTAFA ÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Afet, Risk, Acil Durum, Kriz Yönetimi, Afet Yönetimi, Crisis, Disaster, Risk, Emergency, Crisis Management, Disaster Management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırma, kriz yönetimini idari yönden ele almış, genelde uluslararası kuruluşlara özelde ise Türk Kamu Yönetiminde kriz yönetimine odaklanmıştır. Çalışmada, kriz yönetimini belirleyen temel faktörler ve önem düzeyleri ortaya konmuştur. Tezde, öncelikle kriz yönetimi konusunda kavramsal bir tartışma sunulmuştur. Ardından, kriz yönetimini belirleyen temel faktörler tespit edilmiştir. Araştırmada mülakat yöntemiyle toplanan veriler kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD)'da görevli kriz yönetimini uygulamakla sorumlu kamu görevlileri oluşturmaktadır.“Türk Kamu Yönetiminde Kriz Yönetimi”olarak sistem yaklaşımı ile yeni bir model tasarlanarak bu alanda yapılacak araştırmalarla geliştirilmeye açık bir model sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has addressed the administrative aspects of crisis management, it has focused generally crisis management in international organizations and in particularly in Turkish Public Administration. In this study, the main factors that determine the level of importance and crisis management have been revealed. In this thesis, a conceptual discussion is presented primarily in crisis management. Then, the main determinants of crisis management have been identified. In this study survey data collected in unstructured interview method was used. The universe of this study constitues by public officials responsible for implementing crisis management staff in Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD). A new model designed by system approach called“Turkish Crisis Management in Public Administration”has presented a clear pattern to be improved by research to be done in this area.