Kur'an'ı Kerim'de ebeveyn evlat ilişkileri
İn the Quran parents children relationship
- Tez No: 388118
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ATEŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Ebeveyn, Evlat, Şefkat, Asi, the Quran, parents, children, compassion, rebel
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İnönü Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kur'an-ı Kerim'in toplumlara şifa olabilmesi için O'nun toplumun temeli olan aile ilişkilerine, özelde ebeveyn evlat ilişkilerine nasıl baktığı çok önemlidir. Evladın, ebeveyn için ne ifade ettiği, ebeveynine karşı vazifeleri aynı zamanda ebeveynin de evladına karşı mesuliyetleri toplumların bekası için ehemmiyet arz etmektedir. Diğer önemli husus ta peygamberlerin ve örnek şahsiyetlerin bu durumu nasıl yaşadığıdır. Zira her insanın yaşadığı zor anları peygamberler de yaşamıştır. Onlar da bazen babaya karşı çıkmıştır, bazen evladını çok özlemiştir, kimi zaman evladı kendisine karşı çıkmış, kimi zaman da hayal kırıklığına uğramışlardır. Her insanın yaşayabileceği bu durumlarda doğru kararlar verebilmek için peygamberlerin ve örnek şahsiyetlerin ebeveyn evlat ilişkilerini bilmek çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
In order to be the cure of community it is important to understand how the Quran looks at the family relationships especially the relationship with parents and their children. The meaning of children for parents and both responsibilities of children and parents are important for the life of community.Another important point is how prophets and famous characters live this sutiation. All prophets had difficult life .Also they had quarrel with their parents and children, they missed their children. Sometimes they were dissapointed. Knowing the prophets and model personages's relationship with parents-childs is important to make right decision for every human that live similar situation.