Kur'an-ı Kerim'de çocuk-ebeveyn ilişkisi
The child-parents relationship in the Quran
  1. Tez No: 589052
  2. Yazar: SEVİLAY ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Anne-Baba (Ebeveyn), Aile, Nimet, İmtihan, Child, Mother and Father (Parents), Family, Gift, Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Toplumun temel yapı taşı olan aile, anne-baba ve çocuklardan oluşmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de, anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkiler önemsenmekte, aile içerisinde ebeveynin çocuklarına karşı sorumlulukları olduğu gibi, çocukların da ebeveynine karşı sorumlulukları bulunduğu açıklanmaktadır. İslam dininde, aile kurumu önemli görülmekte, huzurlu bir aile hayatının kurulması ve korunması teşvik edilmektedir. Kur'an'da, çocuğun ebeveyn için, dünya ve ahirette bir nimet, göz aydınlığı ve mutluluk kaynağı olduğu belirtilmektedir. Çocuk, aile bireylerini birbirine bağlamakta, neslin devamını sağlamaktadır. Dünyaya geldiği andan itibaren anne-babasının sevgi ve ilgisine muhtaç olan bu küçük insanın kişiliği, bir aile ortamında şekillenmektedir. Çocuğun eğitim aldığı ilk yerin ailesi olması, anne-babanın rehberliğini önemli kılmaktadır. Konuyla ilgili ayetlerin bir kısmında, anne-baba için bir güç ve övünç olan çocuğun, bazen de onların imtihanı olabildiği ifade edilmektedir. Bazı durumlarda ebeveyn evladıyla sınanabilirken, bazen de anne-baba, çocuk için bir sınav aracı olabilmektedir. İslam dininin temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim'in, çocuk-ebeveyn arasındaki ilişkilere bakışının ortaya konması, aile içi ilişkilere olumlu katkı sağlayacaktır. Üyeleri arasında sağlıklı ilişkilerin yaşandığı huzurlu bir aile ortamı, gerek toplumların gerekse insanlığın geleceği açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Family, which is the basic building block of society, consists of parents and children. In the Qur'an, the relationship between parents and children is cared about, and it is explained that the parents have responsibilities towards their children as well as the parents have responsibilities towards their children. In Islamic religion, the family institution is seen as important and the establishment and preservation of a peaceful family life is encouraged. In the Qur'an, it is stated that the child is a source of blessing, eye light and happiness for the parent, in the world and the hereafter. The child connects the family members to each other and ensures the continuation of the generation. The personality of this little person, who is in need of the love and attention of his parents from the moment he comes into the world, is shaped in a family setting. Parents' guidance is important because the family is the first place the child receives education. The fact that the first place in which the child is educated is his or her family makes the guidance of the parents important. In some of the verses on the subject, it is stated that the child, who is a power and a pride for the parents, can sometimes be their test. In some cases, the parent can be tested with the child, and sometimes the parent can be a test tool for the child. The main source of the Islamic religion, the Qur'an, the child-parent relationship to reveal the view, will contribute positively to domestic relations. A peaceful family environment in which healthy relations are experienced among its members is important for the future of both societies and humanity.