Cumhuriyetten günümüze coğrafya müfredatlarında sosyal politika konularının yeri ve değişimi
Social policy issues and its change in geograpy curriculums from foundation of Turkish republic today
  1. Tez No: 388169
  2. Yazar: HÜLYA ÖZÜDOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, coğrafya programları, sosyal politika, kalkınma planı
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Cumhuriyetten günümüze coğrafya öğretim programlarında yer alan sosyal politika konularının yerinin ve değişiminin incelenmesidir. Bu araştırma da coğrafya programlarında yer alan sosyal politikaya ait unsurlardan sosyal politikanın hedefleri, sosyal politikaları etkileyen coğrafi faktörler, sosyal politikanın araçları, sosyal politika uygulamaları ve sorunlarının 1924 tarihli ilk müfredat programından itibaren günümüze kadar hazırlanmış programlardaki yeri tespit edilmiştir. Araştırmada belirtilen amacı gerçekleştirmek için arşiv incelemesine dayalı doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. TTKB'ce hazırlanan 15 tane müfredat programına ulaşılmıştır. Bu programlar teker teker analiz edilmiştir. Ayrıca farklı dönemlerde uygulanan coğrafya öğretim programlarının gösterdikleri değişimler ele alındığından karşılaştırma tekniği de sık sık başvurulan diğer bir yöntem olmuştur. İhtiyaç duyulan dokümanlara TTKB' nin arşiv hizmetleri dairesi, yayımlar dairesi kütüphanesi ve tebliğler dergilerinden ulaşılmıştır. Yapılan çalışma sürecinde müfredatlar içerisindeki tüm konular tespit edildikten sonra bunların içinden sosyal politikaları ilgilendiren konu ve başlıklar tespit edilerek bir önceki müfredat programı ile karşılaştırma yoluna gidilmiştir. Bu çalışmanın sonunda beşeri coğrafya konuları içerisinde yer alan nüfus, nüfusun dağılışı hareketleri, şehirleşme, sanayileşme ve beraberinde getirdikleri şeklinde sosyal politikalara yön veren coğrafi unsurlara rastlanmıştır. Bunların dışında sosyal politika uygulamalarına ve araçlarına zaman zaman yer verildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak programlar içerisinde 2005'te hazırlanan programın çalışma konumuza en yakın içeriğe sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is the examination of social policy and its change in geography curriculums from foundation of the Turkish Republic until today. It is determined in this research that the goal of social policy, geographical factors affecting social policies, instruments of social policy, social policy implementations and its concerns arising from social policy elements in geography curriculums and its place from the first curriculum dated 1924 to the other curriculums until today. In order to realize the aim of the present study, document analysis method based on literature review was used. It was reached to 15 pieces of curriculum prepared by Education and Training Board. These programs were analyzed one by one. Comparison technique was the other method also used often now that changes of geography curriculums implemented in different terms were addressed. The necessary documents were found from Department of Archive Services of Education and Training Board, Library of Publication Department and Journals of Publications. During the study process, after determination of all subjects in curriculums, having chosen subjects and titles regarding social policy they were compared with the previous curriculum. In the end of this study, geographical elements directing social policy such as population, distribution of population, urbanization, industrialization and its accompaniers being in the subjects of human geography were met. Apart from these elements it was determined that social policy implementations and instruments have been allowed for occasionally. Consequently, it may be said that of all the curriculums the curriculum dated 2005 has closest content to our study subject. Key Words : Geography, geography curriculums, social policy, development plan