Polonya'daki Türkoloji bölümlerinde Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi ve öğrencilerin Türkçe becerileri
Teaching Turkish Language and Literature and Turkish Language proficiency level of students at Turkic studies departments in Poland
  1. Tez No: 388222
  2. Yazar: CEM ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAKICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimi, Dil Becerileri, Yabancılara Türkçe Öğretimi, Program Değerlendirme, Polonya Türkoloji'si, Bibliyografya, Teaching Turkish Language and Literature, Language Proficiency Level, Teaching Turkish to Foreigners, Program Evaluation, Turkic Studies in Poland
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 467
Özet
Bu çalışmanın amacı; Polonya'daki Türkoloji bölümlerinde gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin niteliği ile bu bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin Türk edebiyatı ve Türkçe dil beceri düzeylerini tespit etmektir. Bu araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte uygulandığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda, dil beceri düzeyleri ve edebiyat başarı düzeylerini tespit etmek için, tarama modelinin bir türü olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise görüşme tekniğinden faydalanılmıştır. Elde edilen nitel verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler çalışma grubundan seçilmiş 6 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ölçme aracı olarak okuma-anlama, dinleme- anlama ve dil bilgisi sınavı, Türk edebiyatı akademik başarı sınavı ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma 2012-2013 ve 2013-2014 eğitim öğretim dönemi bahar yarıyıllarında Polonya'daki Türkoloji bölümlerinde öğrenim gören 3. sınıf öğrencilerinden tabakalı seçkisiz örnekleme ile seçilmiş 34 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonunda çalışma grubu öğrencilerinin yazma, dinleme, okuma, konuşma ve edebiyat başarıları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Nitel bulgular öğrencilerin öğretim programıyla ilgili materyal, zamanlama ve yöntem konusunda problemler yaşadıklarını göstermektedir. Aynı zamanda araştırmanın bir parçası olarak Polonya'daki Türkoloji bölümlerinde verilen dersler ve amaçları, öğretim üyelerine ilişkin açıklamalı bibliyografyalar ile bu bölümlerde yapılmış tezlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to describe the quality of educational activity and knowledge of Turkish literature and Turkish language proficiency level, which are substantial for Turkic Studies departments in Poland. In this study the mixed method that implements both quantitative and qualitative methods has been used. In the quantitative part of this research, in order to determine the Turkish language proficiency level and knowledge of Turkish literature, the relational cross-hatching model has been used, which is a kind of survey model. In qualitative part of this research the interview technique has been implemented. The assessment instruments used in the survey are as follows: examination of reading comprehension, listening comprehension, grammar and knowledge of Turkish literature as well as semi-structured interviews. Semi-structured interviews have been performed with 6 students. The survey was carried out in 2012-2013 and 2013-2014 academic years in spring semesters. Thirty four students of the third year of Turkic Studies departments in Poland have been chosen with the stratified random sampling method. As a result of the survey, significant differences between writing, listening, reading, speaking comprehension and knowledge of literature among students who attended the survey has been determined. Qualification results have shown that students had issues with teaching materials, punctuality and teaching methods. Additionally, the research includes the list of courses and their purposes, bibliography of academic staff's publications and a list of all academic dissertations defended in Turkic Studies departments located in Poland.