Devlet üniversitelerinde okutulmakta olan seçmeli güzel sanatlar müzik dersi öğretim süreçlerinin öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerine göre uygulanma durumu
The state of application of teaching processes in fine arts music elective courses being taught at state universities according to the views of teaching staff and students
- Tez No: 388227
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ ŞENDURUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güzel Sanatlar Bölümleri, Seçmeli Müzik Dersi, Öğretim Süreci, Program, Department of Fine Arts, Music Elective Courses, Teaching Process, Programme
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu araştırmanın amacı, Devlet üniversitelerinde okutulmakta olan seçmeli güzel sanatlar müzik dersi öğretim süreçlerini öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerine göre incelemek, bir durum tespiti ve sonuca uygun öneriler yapmaktır. Araştırmada bütüncül bir yaklaşımla nicel ve nitel boyutlu betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'deki devlet üniversitelerinde okutulan seçmeli güzel sanatlar müzik dersini yürütmekte olan öğretim elemanları, güzel sanatlar bölüm koordinatör/bölüm başkanları ve bu dersi alan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Ankara ilindeki devlet üniversitelerinde okutulan seçmeli güzel sanatlar müzik dersini yürütmekte olan öğretim elemanları, güzel sanatlar bölüm koordinatör/bölüm başkanları ve bu dersi alan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma probleminin çözümü için gereken veriler, Devlet üniversitelerinde okutulmakta olan seçmeli güzel sanatlar müzik dersi öğretim süreçlerini öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerine göre incelemek ve bir durum tespiti yapmaya yönelik olarak gerçekleştirilen literatür taraması, anket ve yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmıştır. Anket ve görüşme formları öğretim elemanı ve öğrencilere göre yapılandırılarak uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel çözümlemelerinde SPSS 12.0 paket programı içerisindeki çeşitli istatistiksel çözümleme tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu bağlamda, frekans (f ), yüzde (%), aritmetik ortalama (Χ ), standart sapma (ss) değerleri hesaplanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğini ortaya koymak amacıyla faktör analizi yapılmış ve güvenirlik değerleri de belirtilmiştir. Analiz sonucunda ortaya çıkan boyutların farklılıklarını algılamak için t-testi uygulaması yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak 0,05 seçilmiştir. Yapılan çözümlemeler sonucunda, Devlet üniversitelerinde okutulmakta olan seçmeli güzel sanatlar müzik dersi öğretim süreçleri ile ilgili olarak örnekleme dahil olan üniversitelerde farklı uygulamaların mevcut olduğu, dersi yürüten öğretim elemanlarının çağdaş bir öğretim programına sahip olmadıkları ortaya çıkmıştır. İlgili öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerinin alınması ve literatür taraması yoluyla toplanan veriler ve bunlardan elde edilen bulgular doğrultusunda seçmeli müzik dersi programları uygulamadaki görünümünü ortaya çıkarmak amaçlanarak çağdaş bir öğretim programında olması gereken öğelere dayalı olarak, dersin daha işlevsel bir yapıya ve işlerliğe kavuşturulmasına yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the teaching processes within the fine arts music elective courses being taught at state universities according to the views of the teaching staff and students, and to provide an assessment of the situation and make due recommendations based on the results. A descriptive method of research with quantitative and qualitative dimensions was employed with a holistic approach. The target population of this study is composed of the teaching staff operating the fine arts music elective courses that are offered in the state universities in Turkey, fine arts department coordinators/heads of department, and students taking this course. The research sample consists teaching staff operating the fine arts music elective course being taught at state universities in Ankara during the 2013-2014 academic year, fine arts department coordinators/heads of department, and students taking this course. The data necessary for the solution of the research problem were gathered by means of a literature review, surveys, and structured interviews with a view to analyzing the teaching processes within the fine arts music elective being taught at state universities based on the views of the teaching staff and students and providing an assessment of the situation. Survey and interview forms were used by structuring them for teaching staff and students. The various statistical analysis techniques within the SPSS 12.0 software package were used in the statistical analysis of the data. Within this context, the frequency (f), percentage (%), mean average (Χ), and standard deviation (SD) values were calculated. Factor analysis was performed and reliability values were also expressed in order to present the construct validity of the scale. The t-test was applied in order to detect differences in the size of the figures resulting from analysis. P values of 0.05 were accepted as statistically significant. As a result of the analyses the universities included in the sample in relation to the teaching processes within the fine arts music elective courses being taught in state universities incorporated differing practices and that teaching staff operating the courses did not possess a contemporary teaching curriculum. Various recommendations have been made with a view to bringing a more useful structure and some functionality to the course based on elements that must be a part of any contemporary curriculum, with the aim of uncovering the practical application of elective music course curriculums in line with data collected by taking the views of teaching staff and students related to the issue and to review the literature and the obtained findings.