Sosyal medya ve siyaset ilişkisinin müzakereci ve agonistik demokrasi yaklaşımları çerçevesinde analizi: Türkiye'de 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Twitter kullanımı
The analysis of the relationship between social media and politics in terms of deliberative and agonistic democracy perspectives: The use of Twitter during the 2014 Presidential election process in Turkey
- Tez No: 388358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA HİLAL ONUR İNCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, siyaset, Twitter, müzakereci demokrasi, agonistik demokrasi, cumhurbaşkanı seçimi, içerik analizi, Türkiye
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bu çalışmada sosyal medya ve siyaset ilişkisi, Twitter iletişim süreci üzerinden müzakereci ve agonistik demokrasi yaklaşımları çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın amacı bir sosyal medya platformu olan Twitter'ın iletişim ve etkileşim bakımından potansiyellerini müzakereci ve agonistik demokrasi yaklaşımları çerçevesinde değerlendirmek, bu potansiyellerin gerçekleşme durumunu ve bu süreçte etkili olan unsurları açıklamaktır. Çalışmanın temel iddiası Twitter'ın müzakereci ve agonistik yaklaşımlar çerçevesinde tanımlanan bir siyasal alan oluşturma potansiyeline sahip olmakla birlikte bu potansiyelin gerçekleşme düzeyinin sınırlı olduğudur. Araştırma 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanı seçim sürecine odaklanmıştır. Bu süreçte gerçekleştirilen Twitter iletişimi müzakereci ve agonistik yaklaşımlar çerçevesinde oluşturulan içerik kategorileri üzerinden içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmada Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili rastgele örneklem yoluyla seçilen 2298 tweet, içerikleri ve bu tweetleri paylaşan kullanıcılara ilişkin bilgiler doğrultusunda incelenmiştir. Araştırmanın bulguları Twitter'ın Cumhurbaşkanı seçim sürecinde iletişim amacıyla yoğun olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu iletişim süreci müzakereci demokrasinin öngördüğü ilkelere belirli düzeyde uygunluk gösterirken eşitlik, katılım, özgürlük, rasyonellik ve etkileşim bakımından sınırlılıklara sahiptir. Cinsiyet eşitsizlikleri, teknolojilere erişim sorunları, siyasal denetimden kaynaklanan sınırlar ve etkileşim sınırlılıklarını bu bağlamda ifade etmek mümkündür. Agonistik siyaset açısından Twitter'da yeni aktörlerin katılımının gerçekleştiği, iletişim sürecinde çeşitliliğin olduğu görülmüştür. Ancak alternatif söylemlerin, farklılaşmanın, karşıhegemonya mücadelelerinin gelişme düzeyinin düşük olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca geleneksel siyasal aktörlerin Twitter'da güçlerini korurken, yeni aktörlerin bu alanı kendi söylemlerini geliştirme ve eşitlik mücadelelerini gerçekleştirme bakımından işlevsel şekilde kullanamadığını söylemek mümkündür. Bu bakımdan Twitter'ın müzakereci demokrasi gibi agonistik demokrasi çerçevesinde de sahip olduğu potansiyelin gerçekleşme düzeyinin düşük olduğu görülmüştür. Bu çalışma, Twitter'ın siyasal açıdan işlevlerini gösterirken, geleneksel siyasal elitlerin oluşturduğu siyasal söylem ve iletişim alanı dışında eleştirel veya alternatif bir siyasal alanın oluşması için yeni aktörlerin bu aracın olanaklarının farkında olması gerektiğini ve Twitter'da alternatif söylemlerin ve siyasal taleplerin ifade edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the relationship between social media and politics. It evaluates Twitter communication in terms of deliberative and agonistic democracy perspectives. This study tries to evaluate the potentiality of Twitter in respects of communication and interaction within the scope of deliberative and agonistic democracy approaches, and aims at determining the possibility of this potentiality to come true while trying to find out the factors effective in this process. The main claim of this research is that Twitter may have some potentiality to contribute to create a new political space defined by deliberative and agonistic points of views but the realization level of this potentiality is limited. This study focuses on August 10, 2014 presidential election in Turkey. It uses content analysis technique to analyze Twitter communication in the process of election. Deliberative and agonistic democracy perspectives are main sources of content categories used in the analysis. 2298 tweets were studied related to the presidential election as a result of a random sampling. This study categorized tweets according to their contents and the information they give about the users. The findings of the study asserts the intense usage of Twitter for the purpose of communication during the election process. This communication process is compatible with the principles of deliberative democracy to some extent but it has limitations in terms of equality, engagement, freedom, rationality and interactivity. Gender inequalities, digital divide, and, the limitations caused by political surveillance and interaction gap present the main limitations of Twitter communication. For agonistic democracy, it is possible to talk about the new political actors in Twitter communication which is open to diversity. However, Twitter communication is limited in developing alternative discourses, increase differentiation between actors, and improve counter-hegemony struggles. Moreover, it is clear in the study that traditional political actors are the ones having power on Twitter while new actors cannot effectively use the functions of Twitter to develop their discourses. Considering these results, it can be claimed that there is a low level of realization for the potentiality of Twitter in deliberative and agonistic democracy. This study reveals the functions of Twitter in politics and evaluates the arising possibility of a critical and alternative political space different from the traditional political one which is under the control of political elites. This possibility requires consciousness for new political actors about the potentiality of Twitter, the presence of alternative discourses and political demands. Key Words Social media, politics, Twitter, deliberative democracy, agonistic democracy,presidential election, content analysis, Turkey