Nietzsche ve Heidegger'de metafizik sorunu
Nietzsche and Heidegger on the problem of metaphysics
  1. Tez No: 388359
  2. Yazar: MELODİ ÇAKIN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SAVAŞ ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Metafizik, aşma, Varlık, Varolan, oluş, hakikat, nihilizm, değer, teknik, eleştiri felsefesi, soru, dil, düşünme, Metaphysics, overcoming, Being, a being, essence, existence, truth, nihilism, value, technique, critical philosophy, question, language, thinking
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Nietzsche ve Heidegger, metafizik geleneğin oluşun arkasında değişmeden kalan bir temel varlığın bulunduğu kabulüyle düşüncede yarattığı ikiliğin, nihayetinde Batı Felsefesi'nde düşünsel bir erozyona yol açtığını öne sürmektedirler. Biri“değer”, biri de“varlık”sorunsalından hareketle bu geleneği yeniden okuyan iki filozof, sonunda metafiziğe dair farklı kavrayışlar geliştirerek, onu aşma yönünde farklı yolları öne çıkarmışlardır. Çalışmanın amacı bu iki düşünürü karşı karşıya getirerek, metafiziğin farklı perspektiflerden kavranışına ışık tutmak ve bu kavrayışların aşma meselesindeki bağına dikkat çekmektir. Nietzsche, metafizik geleneği yaşamı aşağı doğru çeken nihilist bir değer sistemi açığa çıkardığı yönünde eleştirirken; bu sistemin arka planında yer alan erdem politikasını göz önüne sermeyi amaçlayan bir değerler soykütüğü geliştirmiştir. Aşırı yorumların kendilerinin doğurduğu karşıt yorumlar tarafından yıkılacağı kabulüyle, geleneğin“varlık”temelli sisteminin karşısına“oluş”temelli Dionysosçu bir felsefe inşa etmiştir. Böylelikle geleneğin iki bin yıllık“putlarını”yıktığını öne sürmüştür. Çalışmanın birinci bölümünde Nietzsche'nin metafiziğe dair bu kavrayışı ve geleneği aşma denemesi, onun felsefesiyle olan temel bağı da vurgulanarak ele alınmıştır. Heidegger ise geleneğin temel sorunun değer meselesi değil,“Varlık”ile“Varolan”ı birbirine karıştırıp, hakikat bakımından Varolanı öncelikli kabul etmesi, bu sırada Varlığı karanlığa iterek zaman içinde onun hakikatini tamamen unutmasıdır. Geleneği yıkmaya çalışan Nietzsche bile Heidegger tarafından bu unutulmuşluğun bir parçası olarak görülüp geleneğe dahil edilmektedir. Geleneği aşmak için değer eleştirisi yeterli olmamıştır. Soru sorma biçimi itibariyle sadece Varolanın hakikatine odaklandığı için kendi kökenlerine yabancı kalan, böylece kendi temelinden giderek uzaklaşan gelenek, ancak bu soru sorma biçiminin Varlık lehine değiştirilmesiyle, yeniden kat edilmelidir. Çalışmanın ikinci bölümünde Heidegger'in felsefesinin temel kavramları üzerinden bu metafizik kavrayışı ve yine bu kavrayışa uygunlukla geliştirdiği Nietzsche yorumu ve aşmaya dair tespitleri üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde Nietzsche'nin metafiziği yıktığı savı Heidegger'in eleştirileri üzerinden değerlendirilmiş, bu iki farklı metafizik eleştirisinin geleneğe ışık tuttuğu noktalar ve bu noktaların aşma meselesi doğrultusundaki önemi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nietzsche and Heidegger thought assert that the metaphysical tradition acknowledged a relict fundamental entity behind the existence that created a dualism in thought and thus, ultimately caused intellectual corruption in Western philosophy. The two philosophers reappraised this tradition, one of them referred to the problem of Being as the other based on the problem of value, and yet by asserting different apprehensions as to metaphysics, they highlighted different paths on overcoming. The aim of this study is to offer an insight into the apprehension of metaphysics from different perspectives, and to point out the relationship of these apprehensions with the overcoming of metaphysics. Nietzsche criticized the metaphysical tradition for creating a nihilist system that devalues life; and he improved a genealogy of values the aim of which is to expose the moral politics behind this system. Conceding the fact that the radical interpretations would be destroyed by the adverse interpretations posed by the radical ones in the first place, he developed a Dionysian philosophy based on“Being”against the system of tradition based on“existence”. Hereby, he asserted himself as the“iconoclast”of this two-thousand year tradition. In the first chapter of the study, Nietzsche's apprehension of metaphysics and his attempt to overcome of this tradition has discussed with an emphasis on the basic relationships in-between with his philosophy. On the other hand, according to Heidegger, the basic problem of the tradition is not the problem of value but it is the fact that the tradition confused“Being”with“a being”and focused on the truth of beings by obscuring“Being”, it completely omitted the truth of it in time. Even Nietzsche, who attempted to destroy the tradition, was included in the tradition, as a part of this oblivion, by Heidegger. The critique of values was not enough to overcome of the tradition. The tradition, which become alienated from its own origins and so, gradually diverged from its principles since it only focused on the truth of beings as of the form of questioning, is to be revived only through changing the form on behalf of“Being”. In the second chapter of the study, this apprehension of metaphysics as to Heidegger's basic concepts, and again his comments on Nietzsche that he built in line with this apprehension, and his evaluations as overcoming it has discussed. In the conclusion chapter, Nietzsche's assertion in which he destroyed metaphysics will be appraised on the basis of Heidegger's critique, and the matters on which the two different metaphysic critics enlightened the tradition, and the importance of these matters as to overcoming issue has discussed.