Standart perkütan nefrolitotomi ve tüpsüz perkütan nefrolitotomi sonuçlarının karşılaştırılması:Prospektif randomize çift kör çalışma
Comparation results of standard percutaneous nephrolithotomy and tubeless percutaneous nephrolithotomy:A prospective randomized double-blind study
  1. Tez No: 388397
  2. Yazar: HÜSEYİN KOÇAKGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL ADANUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek taşları, Perkütan nefrolitotomi, Standart PNL, Tüpsüz PNL, Ağrı, Hastanede kalış süresi, Kidney stones, Percutaneous Nephrolithotomy, Standart PNL, Tubeless PNL, Pain, Hospital stay
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Son yıllarda üriner sistem taş hastalığının cerrahi tedavisinde endoürolojik tedavi yaklaşımı, büyük oranda açık cerrahi tedavi yaklaşımının yerini almıştır. 2 cm'nin üzerinde ve ESWL'ye dirençli böbrek taşlarının tedavisinde perkütan nefrolitotomi altın standart kabul edilmektedir. Nefrostomi tüpü konulmaksızın uygulanan tüpsüz PNL ile ilgili çalışmalarda; tüpsüz PNL'nin hastanede kalış süresini, postoperatif ağrıyı ve analjezik ihtiyacını azalttığı, ayrıca güvenli olduğu rapor edilmiştir. Amaç: Prospektif, randomize ve çift kör olarak planladığımız çalışmamızda standart PNL ve tüpsüz PNL yapılan hasta gruplarının güvenlik, etkinlik ve hasta konforu açısından karşılaştırılmalarını amaçladık. Materyal ve Method: 01.07.2013 ve 10.11.2014 tarihleri arasında PNL endikasyonu alan 18 yaş üstü, konjenital böbrek anormalisi ve daha önce aynı tarafta açık böbrek cerrahi öyküsü olmayan 78 hasta çalışmaya alındı. Standart PNL yapılan 38 hasta Grup I ve tüpsüz PNL prosedürü uygulanan 40 hasta Grup II olarak randomize edildi. Çalışma prospektif randomize çift kör çalışma olarak dizayn edildi. Operasyon sonunda aktif kanaması olan ve multipl akses kullanılan hastalar çalışma dışı bırakıldı. İki gruba ait çalışılan parametrelerin verileri 17. sürüm SPSS programında Pearson ki-kare, Fisher's Exact testi ve Mann-Whitney U testi ile analiz edilerek değerlendirildi. Bulgular: 40 hastaya tüpsüz PNL, 38 hastaya standart PNL uygulandı. Yaş, cinsiyet, taş boyutu, taşların böbrekteki lokalizasyonları, taraf gibi demografik verilerde iki hasta grubu arasında istatistiksel fark yoktu (P>0,05). Yine perioperatif verilerde; operasyon süresi, skopi süresi, taşsızlık oranları, peroperatif kreatin ve hemoglobin değişimi, kan transfüzyonu, VAS 2-VAS 3 ağrı skorları, analjezik gereksinimi, ateş ve ek cerrahi gerektiren komplikasyonlarda iki grup arasında istatistiksel fark bulunmadı (P>0,05). VAS 1 skoru ve hastanede kalış süreleri açısından her iki grup karşılaştırıldığında, her iki parametre tüpsüz PNL grubunda istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu (P=0,003). Sonuç: Tüpsüz PNL operasyonu, erken postoperatif dönemde daha az ağrı ve kısa hastanede kalış süresi gibi avantajları ve standart PNL operasyonuna göre anlamlı olmayacak derecede düşük komplikasyon oranları ile deneyimli cerrahlar tarafından etkin ve güvenle uygulanabilecek endoürolojik bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In recent years in the surgical treatment of urinary system stone disease, endourological treatment modalities have mostly replaced open surgery. In the management of renal stones larger than 2 cm, and resistant to ESWL percutaneous nephrolithotomy has been accepted as a gold standard treatment. Tubeless PNL applied without inserting nephrostomy tube has been reportedly decreased hospital stay, postoperative pain, and requirement for analgesics in addition to it's favourable safety profile. Objective: We aimed to compare the patient groups who underwent standard PNL, and tubeless PNL in a randomized prospective double-blind study as for safety, and effectiveness of the these procedures, and patient's comfort. Material and Method: Between 01.07.2013 and 10.11.2014, a total of 78 patients aged over 18 with PNL indications who had not any history of congenital renal anomaly or ipsilaateral open renal surgery were included in the study. Patients who underwent standard PNL (n=38) or tubeless PNL (n=40) were randomized into Groups 1, and 2, respectively. The study was designed as a prospective, randomized, double-blind investigation. Patients who had active bleeding at the end of the operation and those with multiple access tracts were excluded from the study. Parametres of both groups were analyzed and eveluated in SPSS v. 17 statistical package program using Pearson's chi-square, Fisher's Exact, and Mann-Whitney- U tests. Results: Patients underwent either tubeless (n=40) or standard PNL (n=38) a statistically significant difference was not found between the two patient groups as for demographic data including age, gender of the patients, size, laterality, and intrarenal location of the stone(s) (P>0,05). Still perioperative data including operative, and scopy times, stone-free rates, perioperative changes in creatinine and hemoglobin values, blood transfusion, VAS 2-VAS 3 pain scores, requirement for analgesics, fever and complications requiring additional surgical treatment were not different statistically between groups (P>0,05). VAS 1 score, and hospital stays were statistically significantly decreased in the tubeless PNL group (P=0.003). Conclusion: Tubeless PNL surgery is an effective and safe endourological procedure which can be performed by experienced surgeons with it's advantages over standard PNL including less pain during the early postoperative period, shorter hospital stay, and lower but not statistically significant complication rates.