Distal femur diafiz kırıklarında antegrad ve retrograd intrameduller çivi uygulamalarımız
Antegrad and retrograd intrameduller nail practice in the distal femoral diaphysis fractures
  1. Tez No: 388396
  2. Yazar: EYÜP ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ EZİRMİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Distal femur diafiz kırığı, antegrad kilitli çivi, retrograd şişebilen çivi, Distal femoral diaphysis fractures, antegrad locking system nail, retrograd expandable system nail
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Trafik kazalarının ve sanayileşmenin her geçen gün arttığı ülkemizde distal femur diafiz kırıklarında da artış gözlenmektedir. Femur distal kırıklarında sorun sadece femurun kendisi ile sınırlı kalmayıp diz içi yapıları da ilgilendirebilmektedir. Önceleri ağırlıklı olarak plak ve vida ile tespit tercih edilirken, günümüzde intramedüller(İM) retrograd-antegrad kilitli çivi uygulamaları ciddi seçenekler haline gelmiştir. Ancak, sonuçların iyi olması için hastanın dizine yönelik değerlendirmenin, cerrahi girişimin ve rehabilitasyonun uygun şekilde yapılması gerekmektedir. Biz çalışmamıza Atatürk Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne distal femur diafiz kırığı tanısıyla Ocak 2010-Aralık 2013 tarihleri arasında yatırılıp antegrad kilitli çivi ya da retrograd şişebilen çivi yapılan 94 hastanın 101 femurunu dahil ettik. Hastaların 61'i erkek ve 33'ü kadındı. Hastaların yaş ortalaması 40,18 olup ortalama 26 ay takip edildiler. Hastalar Neer ve HSS diz değerlendirme sistemlerine göre postop 24. ve 48. haftalarda antegrad kilitli çivi ve retrograd şişebilen çivi yapılan hastalarda ayrı ayrı değerlendirilerek bu skorlar karşılaştırıldı. Neer ve HSS skor değerlendirmesine göre genel anlamda bu iki hasta grubunda belirgin fark tesbit edilmemiş olup kaynama süreleri ve kaynama potansiyelleri açısından retrograd şişebilen çivi yapılan hastaların daha üstün oldukları tesbit edildi. Buna göre distal femur diafiz kırığı olan hastalarda kontrendikasyon yoksa retrograd şişebilen çivi uygulaması septik artrit eklem destrüksiyonu vb. potansiyel dezavantajlarına rağmen en uygun tesbit türüdür.
Özet (Çeviri)
In our country, there is an increase for the incidence of distal femoral diaphysis fractures because of the increase of traffical accidents and industrial practice. For the distal femoral fractures; the problem is not limited with only femur, it may be also related with intra-articular tissues. Previously, it has been preferred to fix the distal femoral diaphysis fractures with plate and screw but now; the intrameduller nails are serious options for this kind of fractures. However, it should be done a good evaluation, a good surgical treatment and appropriate rehabilitation for the good results. We include our study 101 femur of 94 patients that were treated with antegrad locking system or retrograd expandable system nails between January 2010 and December 2013 in Atatürk University Orthopedic and Traumatology Clinic. 61 of the patients were male and 33 were female. The mean age was 40,18 and the patients were followed up meanly about 26 months. The patients were separated into antegrad locking system and retrograd expandable system nail groups and all of them were evaluated and compared each other according to Neer and HSS knee score evaluation systems in the 24th and 48th week after the operation. Generally antegrad locking system and retrograd expandable system nail groups were not different to each other according to Neer and HSS evaluation but retrograd expandable system nail group was found seriously better to antegrad locking system nail group according to callus formation potential and timing. As a result retrograd expandable system nail practice is the most appropriate fixation method for the distal femoral diaphysis fractures if it is not contrendicated although all of the potential disadvantages as septic arthritis and joint destruction.