2003-2013 yılları arasında kliniğimizde takip ettiğimiz postpartum kanamalı hastalarda maternal ve perinatal sonuçların incelenmesi
Examination of maternal and perinatal results of patients who were followed in our clinic with the diagnose of postpartum bleeding in between 2003-2013
  1. Tez No: 388399
  2. Yazar: KEMAL AYATA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum kanama, postpartum histerektomi, maternal perinatal sonuçlar, Postpartum haemorrhage, postpartum hysterectomy, maternal and perinatal results
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada amacımız 2003-2013 yılları arasında postpartum kanama nedeniyle kliniğimizde takip ettiğimiz hastalarda kanama sebeplerini, uygulanan tedavileri ve sonuçlarını anne ve bebek sağlığı açısından sonuçlarının incelenmesidir. Postpartum kanama (PPK) normal doğumu takiben 500 ml ve sezaryen doğumu takiben 1000 ml'yi aşan kan kaybı olarak tanımlanır. Tüm dünyada en önemli maternal mortalite sebeplerinden biridir. Tahmini insidansı %10,5' tir. Bu da yılda PPK'sı olan 14 milyon kadına karşılık gelir. Ve her yıl PPK sebebiyle 529.000 anne ölümü olduğu tahmin edilmektedir. Primer PPK'nın en sık sebebi uterin atonidir. Diğer sık sebepler; genital laserasyonlar, anormal plasentasyon, uterin inversiyon, uterin rüptür, plasenta retansiyonu, ve pıhtılaşma bozukluklarıdır. Çalışmamız Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ında yürütülmüş olup çalışmamız Ocak 2003-Aralık 2013 yılları arasında postpartum kanama(PPK) tanısıyla takip ettiğimiz üç ünite veya daha fazla taze kan ve/veya eritrosit süspansiyonu alan hastaları değerlendiren retrospektif bir çalışmadır. Çalışmada hastaların karakteristik özellikleri, gebelik haftası, doğum şekli, fetal ağırlık ve fetal APGAR'ları gibi bilgilerin yanı sıra postpartum kanama nedenleri, risk faktörleri, PPK'da uygulanan cerrahi ve medikal tedaviler, kan ve kan ürünleri transfüzyonları, ile maternal ve perinatal morbidite ve mortalite oranları irdelendi. 11 yıllık süreçte kaydedilen 25964 doğumdan, 351(%1,35)'inde postpartum kanama saptanmıştır. Çalışmamızdaki PPK sebepleri 68(%19,40) hastada dekolman plasenta, 63(%17,90) hastada plasenta previa, 57(%16,20) hastada uterin atoni, 27(%7,70) hastada plasenta insersiyon kusurları, 16(%4,60) hastada genital laserasyon, 12(%3,40) hastada uterin rüptür gözlenmiş olması dikkat çekicidir. 27 plasenta insersiyon kusuru olan hastadan 20'sinin(%74,1) geçirilmiş operasyon öyküsü olduğu gözlenmiştir. 52(%14,80) hastaya histerektomi, 16(%4,60) hastaya genital laserasyon tamiri, 14(%4) hastaya relaparatomi, 13(%3,70) hastaya arter ligasyonu, 10(%2,80) hastaya Bakri tampon uygulaması gerçekleştirildi. Hastalardaki başlıca morbiditeler, yoğun bakım ihtiyacı 66(%18) hastada, febril morbidite 15(%4,30)hastada, ARY 4(%1,20) hastada tespit edilmiştir. Maternal mortalitenin yıllara göre değişimi irdelendiğinde 2003-2009 yılları arasında kaydedilen 160 hastanın 11'inde maternal mortalite saptanırken, 2010-2013 yılları arasında kaydedilen 191 hastanın 4'ünde maternal mortalite saptanmıştır ki bu istatistiksel olarak anlamlıdır(p=0.027). Perinatal mortalite 77(%21,90) olarak saptanmıştır. Sonuç olarak; modern tıbtaki tüm gelişmelere rağmen PPK hala hem maternal hem de perinatal morbidite ve mortalitenin önemli bir sebebidir.
Özet (Çeviri)
In this study, our purpose is to examine the haemorrhage reasons, the applied cures and their results in terms of maternal and fetal health of patients who are followed due to postpartum haemorrhage. Postpartum haemorrhage is defined as 500 ml blood loss following normal delivery and 1000 ml blood loss following cesarean delivery. It is one of the most important maternal mortality cause all around the world. Its estimated incidence is 10,5%. This corresponds to 14 million women who have postpartum haemorrhage (PPH), and it is estimated that 529 thousand mother death per year due to PPH. Uterine atony is the most common cause of primary PPH. Other common reasons are genital lacerations, anormal placentations, uterine inversion, uterine rupture, placental retantion and coagulation disorders. Our study is carried out in Atatürk University Medical Faculty Gyneacology & Obstetrics Department and it is a retrospective study which can be explained as evaluating patients that we are following with the diagnosis of postpartum haemorrhage who received three or more unit fresh blood and/or erythrocyte suspensions between January 2003 - December 2013. In this study, postpartum haemorrhage causes, risk factors, applied medical and surgical therapies on PPH, blood and blood product transfusions, and maternal and perinatal morbidity and mortality rates, as well as patients' characteristic features, getational weeks, delivery methods, fetal weights and fetal APGARs are examined. Postpartum haemorrhage is detected in 351 deaths (1,35%) of 25964 deliveries in 11-year-period. It is interesting to note that the observed PPH causes in our study are abruption of placenta in 68 patients (19,40%), placenta previa in 63 patients(17,90%), uterine atony in 57 patients(16,20%), placental insertion defects in 27 patients (7,70%), genital lacerations in 16 patients(4,60%), uterine rupture in 12 patients(3,40%). It is observed that 20 patients(74,1%) of 27 patients who have placental insertion defects had previous operation history. The performed applications are, hysterectomy in 52 patients(14,80%), genital laceration repair in 16 patients(4,60%), artery ligation in 13 patients(3,70%), Bakri tamponate application in 10 patients(2,80%). Main morbidities on patients are diagnosed as requirement of intensive care unit in 66 patients(18%), febrile morbidity in 15 patients(4,30%), ARF in 4 patients(1,20%). When the change of maternal mortality rate based on years are investigated; 11 of 160 patients between recorded 2003 and 2009, 4 of 191 patients between recorded 2010 and 2013 patients were diagnosed with maternal mortality as this is statistically signinficant(p=0.027). Perinatal mortality is 77(%21,90). As a result, despite all the progress in modern medicine, PPH is still an important reason of both maternal and perinatal morbidity and mortality.