Preoperatif alfa bloker tedavisinin retrograd intrarenal cerrahide üreteral erişim kılıfı yerleştirilmesine olası faydasını öngörücü faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of predictive factors for the potential benefit of preoperative alpha-blocker therapy in ureteral access sheath placement during retrograde intrarenal surgery
- Tez No: 986021
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KAAN YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Retrograd intrarenal cerrahi, tamsulosin, böbrek taşı, ürolitiazis, üreteroskopi, üreteral erişim kılıfı, Retrograde intrarenal surgery, tamsulosin, kidney calculi, urolithiasis, ureteroscopy, ureteral access sheath
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Preoperatif tamsulosin kullanımı ile yapılan alfa bloker tedavisinin, RIRS'ta üreteral erişim kılıfı yerleştirilmesindeki başarıya katkısını değerlendirmektir. Buna ek olarak, bu potansiyel etkinin hangi hasta alt gruplarında daha belirgin olduğunu öngörebilecek klinik ve radyolojik parametreleri analiz etmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği'nde Ocak 2024 - Temmuz 2025 tarihleri arasında, böbrek taşı ve proksimal üreter taşı nedeniyle fleksibl üreterorenoskopi ile RİRC uygulanan hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Cerrahi öncesi tüm hastaların cinsiyet, yaş, vücut kitle indeksi(VKİ), sigara kullanımı, geçirilmiş endoskopik taş tedavisi öyküsü(aynı taraf-karşı taraf), geçirilmiş ESWL öyküsü, spontan taş düşürme öyküsü, preoperatif kreatin, preoperatif idrar kültürü değerlendirildi. Preoperatif BT değerlendirmesi ile taş lateralitesi(sağ-sol), taşın konumu(üst kaliks, orta kaliks, alt kaliks, pelvis, üreteropelvik bileşke, proksimal üreter) taş dansitesi, taş hacmi, hidronefroz varlığı, hidronefroz derecesi, üreterin üreteropelvik bileşke(UP) çapı, iliak çapraz çapı, distal üreter çapı değerlendirildi. İntraoperatif verilerden operasyon süresi, double J stent takılma durumu ve komplikasyonlar kaydedildi. Postoperatif verilerden hastanede kalış süresi, komplikasyonlar, postoperatif kreatin değeri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 186 hasta dahil edildi. Bunların 90'ı preoperatif tamsulosin kullanmış, 96'sı ise kullanmamıştı. Üreteral erişim kılıfı (UAS) yerleşme başarısı, tamsulosin kullanan hastalarda %83.3 tamsulosin kullanmayan hastalarda %76.0 idi (p = 0,21). Preoperatif tamsulosin kullanan hastalarda UAS geçen ve geçmeyen gruplardaki tek değişkenli analizde cinsiyet (p=0,04), aynı taraflı geçirilmiş endoürolojik cerrahi öyküsü (p=0,04), taş düşürme öyküsü (p=0,03); Mann-Whitney U testi analizinde yaş (p=0,01), iliak çap (p=0,001) ve distal üreter çapı (p=0,000) açısından gruplar arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, UAS geçişini bağımsız olarak öngören faktörler yaş (OR=0,006; 95% CI: 0,001–0,011), taş düşürme öyküsü (OR=0,142; 95% CI: 0,003–0,281) ve distal üreter çapı (OR=0,17; 95% CI: 0,063–0,289) olarak belirlendi. Sonuç: Preoperatif tamsulosin kullanan hastalarda UAS geçiş başarısını etkileyen en güçlü faktörlerin yaş, taş düşürme öyküsü ve distal üreter çapı olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular doğrultusunda; özellikle distal üreter çapı küçük, genç ve taş düşürme öyküsü olmayan hastalarda, hem yan etki riski göz önünde bulundurularak hem de UAS geçişine katkı sağlama olasılığının daha düşük olduğu öngörülerek, preoperatif tamsulosin başlanması beklenen fayda ve olası yan etkiler açısından değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to evaluate the contribution of preoperative alpha-blocker therapy with tamsulosin to the success of ureteral access sheath placement in RIRS. In addition, it is aimed to analyze the clinical and radiological parameters that may predict in which patient subgroups this potential effect is more pronounced. Materials and Methods: At Ankara Bilkent City Hospital, Department of Urology, between January 2024 and July 2025, the data of patients who underwent retrograde intrarenal surgery (RIRS) with flexible ureterorenoscopy for renal and proximal ureteral stones were retrospectively analyzed. Preoperative variables included gender, age, body mass index (BMI), smoking status, history of previous endoscopic stone treatment (ipsilateral/contralateral), history of ESWL, history of spontaneous stone passage, preoperative creatinine, and preoperative urine culture. Preoperative CT evaluation included stone laterality (right/left), stone location (upper calyx, middle calyx, lower calyx, pelvis, ureteropelvic junction, proximal ureter), stone density, stone volume, presence and degree of hydronephrosis, ureteropelvic junction (UPJ) diameter, iliac crossing diameter, and distal ureteral diameter. Intraoperative data included operation time, double-J stent placement status, and complications. Postoperative data included length of hospital stay, complications, postoperative creatinine. Results: A total of 186 patients were included in the study. Of these, 90 had received preoperative tamsulosin, while 96 had not. The success rate of ureteral access sheath (UAS) placement was 83.3% in patients who had used tamsulosin preoperatively and 76.0% in those who had not (p = 0.21). In the univariate analysis of patients who had received preoperative tamsulosin, statistically significant differences between groups with successful and unsuccessful UAS passage were observed in terms of sex (p = 0.04), history of ipsilateral endourological surgery (p = 0.04), and history of stone passage (p = 0.03); and in the Mann-Whitney U test for age (p = 0.01), iliac diameter (p = 0.001), and distal ureteral diameter (p = 0.000). In the multivariate logistic regression analysis, the independent predictors of UAS passage were identified as age (OR = 0.006; 95% CI: 0.001–0.011), history of stone passage (OR = 0.142; 95% CI: 0.003–0.281), and distal ureteral diameter (OR = 0.17; 95% CI: 0.063–0.289). Conclusion: In patients receiving preoperative tamsulosin, the most significant factors influencing UAS passage success were demonstrated to be age, history of stone passage, and distal ureteral diameter. In light of these findings, particularly in patients with a smaller distal ureteral diameter, younger age, and no history of stone passage, the initiation of preoperative tamsulosin should be carefully evaluated in terms of the expected benefit and potential adverse effects, considering the lower likelihood of contributing to UAS passage.