Bölgemizdeki Hepatosellüler Kanserli Vakaların Retrospektif Olarak İncelenmesi
Retrospective Analysis of Patients With Hepatocellular Carcinoma in Our Region
  1. Tez No: 388411
  2. Yazar: FİLİZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: HCC (Hepatosellüler kanser), HBV enfeksiyonu, HCV en-feksiyonu, karaciğer sirozu, AFP (Alfafetoprotein), Okuda evreleme Sistemi, Hepatocellular carcinoma (HCC), infection of HBV, infection of HCV, cirrhosis, AFP(alfafetoprotein), Okuda phasing system
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bölgemizdeki Hepatosellüler Kanserli Vakaların Retrospektif Olarak İncelenmesi Hepatosellüler karsinom (HCC) dünyada en sık görülen neoplazmlar arasındadır. Özellikle Asya ve Afrika'da en sık kanserden ölüm nedenlerindendir. Bu çalışmaya 1998 ocak ayı ve 2013 aralık ayları arasında Atatürk üniversitesi tıp fakültesi iç hastalıkları, genel cerrahive patoloji anabilim dallarında HCC tanısı almış toplam 107 vaka dahil edilmiş olup; hastaların yaşları, cinsiyetleri, etiyolojik faktörü, tümörün radyolojik bulgusu (okuda evrelendirme sistemine göre karaciğerin %50 'ni aşıp aşmadığı ), tanı anındaki AFP düzeyi,evresi ve otalama sağkalım süreleri belirlenmiştir. Bu veriler sonucunda bölgemizde hepatosellüler kanserin ortalama görülme ya-şının 62erkek/kadın oranı4.5/1 olarak tespit edildi. En önemli etiyolojik ajan HBV en-feksiyonu ve siroz varlığı idi. Çalışmaya katılan hastaların %55.1'de HBV efeksiyonu mevcuttu ve cinsiyete göre HBV enfeksiyonu varlığına bakıldığında ise kadın hastaların %20'de erkek hastaların ise %63.2'de HBV enfeksiyonu mevcuttu. Hastaların %47.7'de siroz mevcuttu ve siroz varlığı kadın hastalarda %16 ile anlamlı olarak erkek hastalardan düşük idi.Tüm hastaların sadece %2.8'de HCV enfeksiyonu mevcuttu ve kadın has-taların hiçbirinde HCV enfeksiyonu tespit edilmedi. Hastaların evrelerine göre AFP düzeyleri incelendiğinde, evre 1'de AFP düzeyi 3258±7229 ng/dl, evre 2'de 3140±10317 ng/dl, evre 3'de 6696±15281 olarak saptandı. Çalışmaya katılan hastaların dinamik bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülemesindeki lezyon boyutu incelendiğinde; toplam 37 hastanın(%34.6) lezyon boyutu karaciğerin %50'den fazlasını aşmamıştı, 70 hastanın (%66.4) lezyon boyutu karaciğerin %50'den fazlasını aşmıştı. Okuda evreleme sistemine göre hastalar evrelendirildiğinde; Evre 1'de toplam 22(%95.7) hastanın lezyon boyutu karaciğerin %50'den azını, Evre 2'de toplam 13(%28.3) hastanın lezyon boyutu karaciğerin %50'den azını ve evre 3'de ise sadece 2(%5.3)'delezyon boyutu karacierin %50 'den azını kaplamıştı.Hastaların %21.4'ü evre 1, %42.9'u evre 2, %35.7'si evre 3 idi.Hastaların çoğunluğu tanı anında ileri evre olduğundan cerrahiye uygun değildi. Evre 1'de toplam 7 hastaya evre 2'de ise sadece 1 hastaya cerrahi uygulanabilmişti. Evre 3'de ise hiçbir hasta cerrahiye uygun değildi ve bu durum sağkalımları doğrudan etkiliyordu. Evre 1'de ortalama sağkalım 16.9 ay, evre 2'de 5.4 ay,evre 3'de 3.2 ay olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of Patients With Hepatocellular Carcinoma in Our Region HCC is a common form of cancer which is seen all over the world. Especially this is the most common cause of death from cancer in Asia and Africa. This study, included 107 patients who were diagnosed as hepatocellular cancer between January 1998 and December 2013 in Atatürk University Faculty of Medicine, departments of Internal Medicine, General Surgery and patology.All of them were respectively analyzed and information such as age, gender, etiological factor, radiological evidence of tumor (which does not exceed fifty percent of the liver), AFP levels at diagnosis, phase and median survival of time were determined. As a result of the parametres derived, it is confirmed that the occuring age of hepatocellular cancer in our region is 4.5/1 rate ratio as male/female. The most important etiologic field was the infection of HBV and the presence of circhosis. Of all the sick people, 55.1% of them were carrying the infection and when the presence of infection of HBV was inspected it was confirmed that 20% of the females and 63.2% of the males were carrying the infection. 47.7% of the sick people were carrying cirrhosis and the presence of cirrhosis among the female was significantly lower than the presence among the male ones with the rate of 16%. Of all the sick people, only 2.8%of them were carrying the infection of HCV and none of the female sick people was carrying that infection. When the AFP levels of the sick people examined according to their phases, the level of AFP at the first phase was 3258±7229 ng/dl, and at the second phase it was 3140±10317 ng/dl, and at the third phase it was determined as 6696±15281. When the size of lesion analyzed on the sick participants' computerized tomography (CT); totally the size of lesion of 37 (34.6%) didn't surpass 50% of the liver, but the size of of lesion of 70 (66.4%) sick people went beyond 50% of the liver. When the sick people phased in accordance with okuda phasing system, at the first phase, totally the size of lesion of 22 (95,7%) sick people were lower than 50% of the liver and at the second phase totally, the size of lesion of 13 (28.3%) sick people's liver covered lower than 50% . And at the third phase 50% of the liver of only 2 (5.3%) sick people's covered. 21.4% of them were at the first phase, 42.9 % of them were at the second phase and 35.7% of them were at the third phase. Most of the sick people weren't appropriate for surgical procedure at diagnosis mind as they were at forward phases. At the first phase , none of the sick people was appropriate for a surgical and this situation affects the survival directly. At the first phase, the average survivals determined as 16.9 months, at the second phase it was 5.4 months and at the third phase it was determined as 3.2 months.