Yetişkin obez kadınların kalsiyum tüketiminin ağırlık kontrolü üzerine etkisinin incelenmesi
Evaluation of obese adult women's calcium intake effects on weight control
- Tez No: 388419
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Calcium, Calcium Intake, Obesity, Weight Control
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırma İstanbul'da özel bir hastanede beslenme ve diyet polikliniğine başvuran 18 – 65 yaş arası 100 yetişkin obez kadının bireye özgü zayıflama diyeti uygulamadan önce ve sonra kalsiyum tüketiminin ağırlık kontrolü üzerine etkisini saptamak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Katılımcıların demografik özellikleri, besin tüketim durumları ve bazı antropometrik ölçümleri alınmıştır. Katılımcıların yaş gruplarına bakıldığında diyet uygulamadan önce günlük alınan kalsiyum miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p0.05). Diyet uygulamadan önce ve diyete başladıktan bir ay sonra günlük tüketilen kalsiyum miktarlarında; diyet öncesinde ortalama 825.18±334.1 mg iken, diyet sonrasında ortalama 1022.26±201.06 mg dir.
Özet (Çeviri)
This study was planned and carried out in order to identify the pre-diet and post-diet calcium consumption in the third examination of 100 adult obese women, between the ages of 18-65, referring to the nutrition and diet polyclinic in a private hospital situated in Istanbul and to compare weight control and calcium consumption. A survey involving food consumption statuses and some anthropometric measurements was made determine the demographical characteristics, health and nutritional statuses and life quality of the participants. When the source group of such difference was investigated, the daily calcium intake amount of the age group of 31-50 was found to be significantly lower than the age group of 20-30 (p:0.048, p0.05). As a result, it was observed that there were some differences between the levels of calcium consumption before and after the diet application within the scope of this study and it can be seen that the calcium as well as all nutritional compounds have a significant effect on the success of the weight controlling programs applied as they are at the reference levels in both periods.