Preeklampsi gelişiminde HIF-1α, TİE-2 ve CD95' in hastalığın patogenezi ile ilişkisi
The relationship of development of preeclampsia with HİF-1α, TİE-2, and CD95 in the pathogenesis of the disease
- Tez No: 388439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ENVER SANCAKDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Hif-1α, Tie-2, CD95, Anjiyogenez, Apoptoz, Preeclampsia, Hif-1α, Tie-2, CD95, Angiogenesis, Apoptosis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Preeklampsi, gebeliğin 20. haftasından sonra hipertansiyon, proteinüri ve ödem ile ortaya çıkan bir hastalık olup, hastalığın patogenezinde anjiyogenezisin ve apoptozun rolü olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda preeklampsi hastalarında anjiyogenetik faktörler olan hipoksi ile tetiklenen faktör 1 alfa ve tirozin endotel kinaz (Hif-1α ve Tie-2) ile apototik belirteç olan hücre yüzey belirteci 95 'in (CD95) serum düzeylerinin hastalık ile olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza 44 preeklampsi hastası ile 44 sağlıklı gebe dahil edildi. Çalışma sonuçlarımız sağlıklı gebe grubu ile karşılaştırıldığında, preeklampsi hastalarında Hif-1α ve CD95 yüksek iken Tie-2 serum düzeyleri düşük olarak bulundu. Bu farklılıklar kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlıydı (p0,05). Sonuç olarak preeklampsi hastalarında oksidatif stres kaynaklı HIF artışı, Ang/Tie2 sistemindeki bozukluğa ya da antianjiyogenetik faktörlerin etkisinin artmasından kaynaklanabilir. Yetersiz plasentasyon sonucu artan oksidatif strese bağlı olarak, artan Hif-1α düzeyleri apoptozisi tetikleyerek apoptotik belirteç (CD95) düzeylerini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia is a disease characterized by hypertension, proteinuria, and edema occuring after the 20 weeks of gestational age. The angiogenesis and apoptosis seem to play a role in the pathogenesis of the disease. In this study, we aimed to evaluate the relation between the disease and the serum levels of the angiogenetic factors hypoxia inducible factor-1 alpha and tyrosine endothelial kinase (Hif-1α and Tie-2) and the apoptotic indicator cluster of differentiation 95 (CD95) in the preeclmaptic patients. Fourty four preeclamptic patient and fourty four healthy pregnant women were included in the study. The results of our study were found as; when compared to healthy pregnant women group, the serum levels of Hif-1α and CD95 were high, and that of Tie-2 was low in the preeclampsia group. These results were significantly different in the preeclamptic group when compared to control group (p˂0,05). Besides, when we seperate the preeclamptic patient group as mild (n=26) and severe (n=18), the serum levels of Hif-1α, CD95, and Tie-2 were not significantly different among the study groups (p˃0,05). As a result, the oxidative stress induced increase in Hif levels in preeclamptic patients may be due to an impairment in the Ang/Tie2 system or an increase in the effect of the angiogenetic factors. The increased oxidative stres due to the inadequate placentation triggering the apoptosis by increased Hif-1α levels increase the levels of apoptotic indicator (CD95).