Maternal visfatin düzeylerinin preeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği olgularındaki yeri ve öneminin araştırılması
'Investigating place and importans of maternal visfatin levels in patients with preeclampsia and intrauterin growth retardation
  1. Tez No: 293427
  2. Yazar: RUKEN YUMUŞAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, intrauterin gelişme geriliği, visfatin, Preeclampsia, intrauterine growth restriction, visfatin
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Giriş ve amaç: Gebelik insülin rezistansı ile karakterizedir ve plasental hormonlarıninsülin rezistansının gelişiminde etkileri vardır. İnsülin rezistansı plasental fonksiyonbozukluğu yapar ve gestasyonel diabet, preeklampsi, intrauterin gelişme geriliği gibigebelik komplikasyonlarını arttırır. Yapılan çalışmalar adipoz dokunun insülinrezistansı regulasyonunda fonksiyonu olduğunu desteklemektedir. Adipoz dokudankaynaklanan adipositokinler bu bağlamda araştırmaların kaynağı olmuştur. VisfatinFukuhara ve ark. tarafından izole edilen yeni adipositokinlerden olup metabolik veimmunomodülatör özellikleri bulunmaktadır. Kandaki bu molekülün metabolik veimmunolojik yolla gebelerde insülin rezistansı ile ilişkili olarak preeklampsi veintrauterin gelişme geriliği oluşturmada öncü olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızınamacı; yeni adipositokinlerden olan visfatinin gebelik komplikasyonlarından sıkkarşılaşılan ve halen etyopatogenezi hakkında yoğun araştırmaların yapıldığıpreeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği ile ilişkisini incelemek, preeklampsişiddetindeki yerini ve önemini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 90 hasta ile başladık. Çalışmamızda katılımcılarınkanları, üçüncü trimesterde indüksiyon ve doğum öncesi poliklinik ve servisimizdealındı. Hasta grubunda preeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği vardı. Kontrolgrubu sağlıklı gebelerden oluşmaktaydı. Örnekleme sonrası serumlar 4°C'de, 4000G'de 10 dk santrifüj yoluyla ayrıştırıldı ve serum örnekleri çalışılıncaya kadar -80°C'de muhafaza edildi. Serumlardaki visfatin düzeyleri Enzyme-linkedimmunosorbent assay (ELISA) yöntemi kullanılarak ölçüldü. Hasta ve kontrolgruplarının sonuçları karşılaştırıldı ve bu hastalıklarla korelasyonu araştırıldı. Fetüsteanomali saptananlar, otoimmun hastalığı olanlar, vasküler hastalığı ve çoğul gebeliğiolanlar çalışma dışı bırakıldı. Çalışma 88 hasta ile tamamlandı.Bulgular: Anne serum visfatin düzeylerinde kontrol ve hasta grubu arasında farkyoktu. Hastalar hafif preeklampsi, ağır preeklampsi, preeklampsi+intrauterin gelişmegeriliği ve intrauterin gelişme geriliği olarak dört gruba ayrıldı. Anne serum visfatindüzeyleri dört grupta da farklı değildi.Sonuç: Biz serum visfatin düzeylerinin preeklampsinin ve intrauterin gelişmegeriliğinin patofizyolojisinde etkisi olmadığını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
İntroduction and Objective: Pregnancy is characterized by insülin resistance, andplacental hormones has been significant effect in development of insülin resistance.Insülin resistance makes placental dysfunction and increases pregnancycomplications such as gestational diabetes, preeclampsia, intrauterine growthrestriction. Several studies support the function of the regulation of adipose tissue ininsulin resistance. Adipocytokines from adipose tissue in this context has been thesource of research. Visfatin is a new adipocytokines that isolated by Fukuhara et alhas metabolic and immune functions. This molecule in the blood is thought to be apioneer in creating pre-eclampsia and intrauterine growth restriction. The aim of ourstudy is to inspect the relation of the new adipocytokine visfatin with preeclampsiaand intrauterine growth restriction which are the common pregnancy complicationsthat presently investigating about their etiopathogenesis, and examine visfatin?s placeand importance in preeclampsia.Materials and methods: We started our study with 90 patients. In our study theparticipant?s blood samples were taken at third trimester before induction and laborin our service and polyclinic. The participants of patients groups had preeclampsiaand intrauterine growth restriction. The control group consisted of healthypregnancy. After sampling, serum was separated by centrifugation at 4000 G for 10min and the obtained serum samples were kept frozen at -80°C until assay. Serumvisfatin levels were measured using Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA).The results of patients and controls were compared and then the correlation with thisdiseases investigated. Patients were excluded from the study who have fetal anomaly,autoimmune disease, vascular disease and multiple pregnency. The study wascompleted by 88 patients.Results: Maternal serum visfatin levels did not differ between healthy control andpatients. Patients were separated four groups which were mild preeclampsia, severepreeclampsia, preeclampsia+ intrauterine growth restriction and intrauterine growthrestriction. Maternal serum visfatin levels did not differ between four groups.Conclusions: We think that serum visfatin levels don?t effect the pathophysiology ofpreeclampsia and intrauterine growth restriction.