Yetişkin önkol kırıkları cerrahi tedavi sonuçlarımız
Adult forearm fractures surgical treatment results
  1. Tez No: 388544
  2. Yazar: HACİ ÖNDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ATA GÖKALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Önkol kırıkları, radius, ulna, klinik ve radyolojik sonuçlar, Forearm fractures, radius, ulna, clinical and radiological results
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Cerrahi olarak tedavi ettiğimiz yetişkin önkol kırıklarının radyolojik ve klinik sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar ve yöntem: Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine ocak 2009 ile ekim 2014 tarihleri arasında tedavi edilmiş ve en az 16 hafta takibi olan 60 hastanın 85 kırığı değerlendirildi. Hastaların 47'si erkek (%78,3), 13'ü kadın (%21,7). Yaşları 17 ile 68 (ortalama 36.3) arasında idi. Hastaların 39'unda sol, 21'inde sağ önkol kırığı mevcuttu. Etyolojiyi en sık 22 hasta (%36.8) ile trafik kazalarının oluşturduğu görüldü. Kırıklar AO/ASIF sınıflamasına göre en fazla Tip A basit kırıklardı. Kırıkların en fazla orta 1/3 te olduğu görüldü. Hastaların 44 tanesinin kırıkları kapalı (%73,3), 16 tanesinin kırıkları açık (%26,7) kırıktı. 85 kırığın 71'inde plak vida osteosentez, 13'ünde inramedüller çivi, 1'inde ekstensör fiksatör kullanıldı. Hastalar en az 4 ay en fazla 70 ay (ortalama 30.2 ay) takip edildi. Radius kırığı olan bir hastamızda ve izole ulna kırığı olan iki hastada kaynama olmadığı görüldü. Önkol çift kemik kırıklı bir hastanın ulnasında kırık hattı distal ve proksimalinde lizis görüldü. Hastaların son kontrol muayenelerinde Grace-Eversman değerlendirme kriterlerine göre; 29 hastada (%48,4) mükemmel, 19 hastada (%31,6) iyi, 4 hastada (%6,6) kabul edilebilir ve 8 hastada (13,4) kötü sonuç elde edildi. Son kontrollerinde uygulanan DASH-T anketi değerlendirme ortalaması 8.2 (0,0-56) olarak değerlendirildi. Sonuç: Önkol kırıklarının cerrahi olarak tedavi edilmeli, fonksiyonel olarak iyi sonuç elde etmek için tam anatomik redüksiyon sağlanmalı, kemik uzunluğu korunmalıdır. Plak vida osteosentezin cerrahi tedavide en çok kullanılan ve hala altın standart tedavi yöntem olduğu fakat intramedüller çivilerin doğru uygulanması halinde plak vida osteosenteze iyi bir anternatif hatta bazı konularda üstün olduğu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Purpose: Retrospective evaluation of radiological and clinicalresults of adult forearm fracture cases that we have treated surgically. Patients and Method: 85 fracture cases of 60 adult patients that have been treated in Yuzuncu Yil University Dursun Odabas Medical Center Orthopedics and Traumatology Clinic between January 2009 and October 2014 with a minimum of 16 weeks follow up periodare evaluated. 47 patients were male (78.3%), 13 patients were female (21.7%) and the patients were 17 to 68 years old (average 36.3). 39 of patients had left forearm fracture and 21 of patients had right forearm fracture. The most often etiology has been observed as traffic accidents with 22 patients (36.8%). The most of cases wereType A simple fractures according to AO/ASIF classification. The most of the fractures were observed in middle 1/3. 44 patients had closed fractures (73.3%) and 16 patients had open fractures (26.7%). In 71 of fractures plate-screw osteosynthesis, in 13 of fractures intramedullary nail and in 1 of the fractures external fixator has been used in treatment. The patients were followed up for at least 4 monthsand at most 70 months (average 30.2 months). Inone of the patients with radius fracture and in two of patients with isolated ulna fracture no knitting was observed. In one of our patients with both forearm bones fracture, we have observed ulna fracture line distal and lysis in proximal. In the last follow up examination of patients, according to Grace-Eversman evaluation criterias; the result shave been observed as perfect in 29 patients (%48.4), good in 19 patients (%31.6), acceptable in 4 patients (%6.6) and bad in 8 patients (%13.4). The average evaluation of DASH survey applied during their last examination has been evaluated as 8.2 (0.0-56). Result: Forearm fractures should be treated surgically, to achieve good functional results, complete anatomical reduction must be ensured and the bone length must be maintained. Plate-screw osteosynthesis is the most commonly used and stil the golden standard method in surgical treatment but, intramedullar nails, when used accuratelly, can be a good alternative to plate-screw osteosynthesis method and can even provide better results in some cases.