Uçucu yağların acanthamoeba SPP. kist ve trofozoitleri üzerine etkisi
The effect of essential oils on acanthamoeba SPP. cysts and trophozoites
  1. Tez No: 388573
  2. Yazar: CEREN ERGÜDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL BAYRAM DELİBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Parazitoloji, Pharmacy and Pharmacology, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Acanthamoeba castellani, Mentha x priperita L, Melissa officinalis L, Ocimum basilicum L, Uçucu yağ, Acanthamoeba castellani, Mentha x priperita L, Melissa officinalis L, Ocimum basilicum L, Essential oil
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Acanthamoeba infeksiyonlarının tümüyle tedavi edilmesi bazı durumlarda oldukça zordur. Trofozoitler olumsuz koşullar altında kistleştiğinden yetersiz tedavide reinfeksiyon görülebilir. Bu nedenle Acanthamoeba infeksiyonuna karşı daha etkili ilaç arayışları devam etmektedir. Bu çalışmada Mentha x priperita L., Melissa officinalis L. ve Ocimum basilicum L. bitkilerinden elde edilen uçucu yağların Acanthamoeba castellanii kist ve trofozoitleri üzerindeki in vitro etkinliğini araştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Amoebisidal aktivitenin belirlenebilmesinde, Acanthamoeba castellanii kistleri için 1.25-40 µg/ml, Acanthamoeba castellanii trofozoitleri için ise 0.313-10 µg/ml'ye kadar değişen konsantrasyonlarda hazırlanan Mentha x priperita L., Melissa officinalis L. ve Ocimum basilicum L. bitkilerinden elde edilen uçucu yağların etkisi in vitro olarak ışık mikroskobunda test edilmiştir. Bulgular: Uçucu yağlar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında Acanthamoeba castellanii'ye ait canlı kist ve trofozoitler üzerinde etkili bulunmuştur. Canlı parazit sayısı uçucu yağların artan konsantrasyonlarına bağlı olarak azalma göstermiştir. Trofozoitler ve kistler için en etkili uçucu yağın Melissa officinalis olduğu daha sonra Mentha piperita ve Ocimum basilicum'un geldiği saptanmıştır. Sonuç: Mentha x priperita L., Melissa officinalis L. ve Ocimum basilicum L. bitkilerinden elde edilen uçucu yağların Acanthamoeba infeksiyonlarının tedavisinde kullanılabilecek yeni ve alternatif doğal ürünler olabileceği düşünülmektedir. Ancak, bu uçucu yağların biyolojik etkinliğinin doğrulanması için daha ileri düzeyde in vitro and in vivo testlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Acanthamoeba infections are difficult to treat in some cases because the trophozoites making encyst in unfavourable conditions and reinfection can be seen in the inadequate treatment. So the search are ongoing for more effective drugs against Acanthamoeba infections. The aim of this study was to evaluate the in vitro amoebicidal activity of Mentha x priperita L., Melissa officinalis L. and Ocimum basilicum L. essential oils on Acanthamoeba castellanii cyst and trophozoites. Method: For the determination of in vitro amoebicidal activity, Mentha x priperita L., Melissa officinalis L. and Ocimum basilicum L. essential oils in concentrations ranging from 1.25 to 40 µg/ml for cysts and, 0313 to 10 µg/ml for trophozoites were examined using a light microscope. Results: Essential oils have been found to be effective on Acanthamoeba castellanii cysts and trophozoites when compared with the control group. The number of live parasites was decreased by increasing concentrations of essential oils. Essential oil of Melissa officinalis is detected as the most effective and essential oils of Mentha piperita and Ocimum basilicum are the followings. Conclusion: Essential oils of Melissa officinalis, Mentha piperita and Ocimum basilicum could be considered a new natural agent against Acanthamoeba infections. However, further evaluation by in vitro and in vivo testing is needed to confirm the efficiency of its biological effect.