Açık kalp cerrahisinde kullanılan kan ve bretschneıder HTK kardiyopleji solüsyonlarının miyokard korumasındaki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of bretschneider's HTK solution and cold blood cardioplegia solution on myocardial protection in cardiac surgery
  1. Tez No: 388688
  2. Yazar: OKAN DERİCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY AK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopleji, iskemi-reperfüzyon hasarı, apoptoz, miyokard koruması, açık kalp cerrahisi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
AMAÇ: 4:1 Kan:St.Thomas II kardiyopleji solüsyonu ile Bretschneider HTK solüsyonlarının miyokard koruması üzerindeki etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. HASTALAR VE YÖNTEM: Elektif açık kalp cerrahisi uygulanan 40 hasta dahil edilmiştir. Hastalar iki gruba ayrılmıştır; grup 1 (n=20, KK): miyokard koruması amacıyla tekrarlayan soğuk 4:1 kan kardiyoplejisi kullanılan ve grup 2 (n=20, CS): tek doz soğuk Bretschneider HTK solüsyonu kullanılan hastalar. Tüm hastalarda sistemik kandan, preoperatif ve postoperatif 6, 24, ve 48. saatlerde Laktat, CK-MB ve Troponin I düzeyleri değerlendirilmiştir. Aort kros klemp öncesi ve sonrası koroner sinüsten CK-MB, Troponin I ve Laktat çalışılmıştır. Kros klemp öncesi ve sonrasında sol ventrikül miyokard dokusu alınmış ve ışık mikroskopisi ile iskemi-reperfüzyon hasarının belirteçleri semikantitatif olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Hoecsht 33342 floresan boyama ve TUNEL yöntemi ile apoptotik indeks araştırılmıştır. BULGULAR: Hastaların ortalama yaşları 59.07±14.3'tür ve %10' u (n=4) kadındır. Demografik parametreler açısından iki grup benzerdir. İntraoperatif ve erken postoperatif klinik parametre ve mortalite (n=0) açısından iki grup arasında fark tespit edilememiştir. CS grubunda, kros klemp sonrası CK-MB ve postoperatif 6. saatte bakılan Troponin I değerlerindeki artış KK grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. (p=0,008 ve p=0,04). CS grubunda, kardiyopulmoner baypas sırasında ortalama en düşük hematokrit diğer gruba kıyasla anlamlı derecede düşüktü (%20.1±4.5 ve %25.3±3.4, p=0.02). Benzer şekilde CS grubunda diğer gruba kıyasla hem intraoperatif (1.6±0.9 Ü ve 0.2±0.5 Ü, p=0.001) hem de total kan transfüzyon miktarında (2.5±1.3 Ü ve 1.4±1, p=0.01) anlamlı derecede artış tespit edilmiştir. Histopatolojik olarak, CS grubunda diğer gruba kıyasla kros klemp sonrası sadece hücresel ödem anlamlı derecede fazla tespit edilirken (p=0.019), apoptotik hücre indeksi açısından gruplar arası fark tespit edilememiştir. SONUÇ: Kan kardiyoplejisi ve Bretschneider HTK solüsyonlarının miyokard üzerindeki etkileri benzerdir. Ancak Bretschneider HTK solüsyonu, hemodilüsyona, intraoperatif anemiye ve buna bağlı artmış transfüzyon miktarına sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: We compare the efficacy of 4:1 Blood:St.Thomas II and Bretschneider HTK solutions in myocardial protection. PATIENTS AND METHOD: 40 patients undergoing elective open heart surgery were included into the study. Patients were asserted into two groups according to myocardial protection strategy; group 1: patients (n=20, KK group) who had repeated (every 20 minute) cold 4:1 Blood: St.Thomas II cardioplegia solution and group 2: those (n=20) who had single dose cold Bretschneider HTK cardioplegia solution for myocardial protection during aortic cross clamping. Systemic blood samples from all patients were collected preoperatively, before induction, at the postoperative 6th, 24th and 48th hours for analyses of Lactate, Creatinin Kinaz (CK)-MB and Troponin I levels in all patients. Blood samples from coronary sinus were collected before aortic cross clamping and after removal of cross clamp for analyses of CK-MB, Troponin I and Lactate levels. Moreover, left ventricular myocardial tissue samples were collected before aortic cross clamping and after removal of cross clamp. Histopathological markers of ischemia reperfusion injury such as vacuolization, edema, inflammatory cell infiltration and degenerative nuclear alterations were studied under light microscopy. Apoptosis index was evaluated via TUNEL method and Hoecsht 33342 flouresence staining. RESULTS: Mean age was 59.07±14.3 and 10% of patients were female (n=4). There were no differences in intraoperative and early postoperative clinical parameters and mortality (n=0) between two groups. In CS group the increase in CK-MB levels after cross clamping and postoperative 6th hour Troponin I levels were significantly higher than KK group (p=0.008 and p=0.04 respectively). The mean lowest hematocrit level during cardiopulmonary bypass in CS group was significantly lower than KK group (20±4.5% and 25.3±1.4%, p=0.01). Increased cellular edema after cross clamping in CS group was the only significant histopathological finding (p=0.019) whereas there was no statistical difference between apoptotic index of both groups. CONCLUSION: None of the myocardial protective effects of blood cardioplegia and Bretschneider HTK solution cardioplegia are superior to each other. Intraoperative anemia caused by hemodilutional effect and as a result, increased demand for blood transfusion are disadvantages of Bretschneider HTK solution. KEYWORDS: Cardioplegia, ischemia-reperfusion injury, apoptosis, myocardial protection, cardiac surgery