Lokal ileri evre akciğer kanserli hastalarda hematolojik, biyokimyasal belirteçler, bazal glomerüler filtrasyon hızı ve vücut kitle indeksinin progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalım üzerine etkisi
The effects off hematologic, biochemical biomarkers, basal glomerular filtration rate and body mass index on progression free survival and overall survival off patients who has locally advanced non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 388709
  2. Yazar: CELAL YÜCEL BATMACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDİP UÇAR, YRD. DOÇ. DR. AHMET TANER SÜMBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, genel sağkalım, CRP, VKİ, Trombosit/lenfosit, albümin/globülin, Lung cancer, overall survival, CRP, BMI, platelet/lymphocyte, albumin/globulin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Akciğer kanseri tüm dünyada kansere bağlı ölümler arasında ilk sıradaki yerini korumaktadır. Patolojik veya klinik evreleme dışında ispatlanmış bir prognostik belirteç yoktur. Bu nedenle yeni prognostik parametrelere ihtiyaç vardır. Çalışmamızda literatürde genel kabul görmüş ve potansiyel kabul görebilecek belirteçlerin lokal ileri evre KHDAK' de PFS ve OS üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: KHDAK tanısı alan 96 hastanın demografik, klinikopatolojik, hematolojik, biyokimyasal ve radyolojik verilerine hastane veritabanı sistemi kullanılarak retrospektif olarak ulaşıldı. Bulgular: Kaplan meier analiz metodu ile; Kitle ilk boyutu, kitle ilk yanıt boyutu, tedavi sırasında hematolojik veya non-hematolojik toksisite gelişimi, GFR, tedavi öncesi serum albümin düzeyi, tedavi öncesi serum albümin/globülin oranı, tedavi öncesi serum LDH düzeyi, tedavi öncesi serum ürik asit düzeyi, tedavi öncesi nötrofil sayısı, tedavi öncesi MPV düzeyi, tedavi öncesi nötrofil/lenfosit oranı, tedavi öncesi platelet/lenfosit oranı, tedavi öncesi platelet/mpv oranı,tedavi öncesi lökosit/mpv oranının PFS üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu gösterilmiştir. Komorbit hastalık varlığı, tedavi öncesi ecog performans skoru, tedavi sırasında hematolojik ve non-hematolojik toksisite gelişimi, kitle ilk boyutu, kitle ilk yanıt boyutu, GFR, tedavi öncesi serum albümin düzeyi, tedavi öncesi serum globülin düzeyi, tedavi öncesi serum albümin/globülin oranı, tedavi öncesi serum LDH düzeyi, tedavi öncesi nötrofil/lenfosit oranı, tedavi öncesi platelet/lenfosit oranı, tedavi öncesi platelet/mpv oranı, tedavi öncesi lökosit/mpv oranının OS üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu gösterilmiştir. Kitle ilk yanıt boyutu, tedavi öncesi serum LDH düzeyi, tedavi öncesi serum ürik asit düzeyi, tedavi öncesi platelet/lenfosit oranı lokal ileri evre KHDAK' de pfs üzerine etkili bağımsız değişkenlerdir. Tedavi öncesi ecog performans skoru, tedavi sırasında non-hematolojik toksisite gelişimi, tedavi öncesi serum albümin/globülin oranı, tedavi öncesi serum LDH düzeyi, tedavi öncesi platelet/lenfosit oranı lokal ileri evre KHDAK' de os üzerine etkili bağımsız değişkenlerdir. Sonuçlar: Bu çalışmayla günlük rutin pratiğimizde kolaylıkla ulaşabileceğimiz bazı klinik ve biyokimyasal parametrelerin sağkalım süresi üzerine etkili prognostik belirteç olduklarını kanıtladık. Bu markerların kullanılması KHDAK' li hastalarda daha doğru kararlar alınmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Lung cancer is leading cause of cancer related mortality in all around the world. There is no proven prognostic factor other than pathological or clinical stage. Thus, new prognostic parameters are needed. With this study, we aimed to evaluate the potential prognostic clinical and laboratory biomarkers like CRP and their effects on PFS and OS. Materials and Methods: We retrospectively collected the data of demographic, clinicopathological, hematological, radiological, biochemical parameters 96 of NSCLC patients. Results: Kaplan meier analysis showed that first mass size, mass first response size, to see hematologic or non-hematologic toxicity during therapy, GFR, serum albumin level before therapy, serum albumin/globulin ratio before therapy, serum ldh level before therapy, serum uric acid level before therapy, neutrophil count before therapy, serum mpv level before therapy, serum neuthrophil/lymphocyte ratio before therapy, serum platelet/lymphocyte ratio before therapy, serum platelet/mpv ratio before therapy, serum leukocyte/mpv ratio before therapy had statistically significant effects on PFS rate. Comorbidity, ecog performance score before therapy, first mass size, mass first response size, to see hematologic or non-hematologic toxicity during therapy, GFR, pre-treatmant serum albumin level, pre-treatmant serum globulin level, pre-treatmant serum albumin/globulin ratio, pre-treatmant serum LDH level, pre-treatmant serum neuthrophil/lymphocyte ratio, pre-treatmant serum platelet/lymphocyte ratio, pre-treatmant serum platelet/mpv ratio, pre-treatmant serum leukocyte/mpv ratio showed statistically significant effect on OS rate of nscls patients. Multivariate analysis show that mass first response size, serum ldh level before therapy, serum uric acid level before therapy, serum platelet/lymphocyte ratio before therapy are independent effective factors on pfs of patients who has nsclc. Multivariate analysis show that ecog performance score before therapy, to see non-hematologic toxicity during therapy, serum albumin/globulin ratio before therapy, serum ldh level before therapy, serum platelet/lymphocyte ratio before therapy are independent effective factors on os of patients who has nsclc. Conclusion: With this study, we proved some clinical and biochemical biomarkers which can be easily reached in daily routine practice had prognostic effect on survival parameters and using these markers may help to make more precise decision for these patients.