Kanserli kolon hücre dizisinde seranib-2 maddesinin apoptoz oluşumuna ve hücre yaşamına olası etkileri
Article colon cancer cell line apoptosis Ceranib -2 formation and the possible effects on cell survival
  1. Tez No: 388710
  2. Yazar: MUSTAFA BAŞPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR MUSTAFA ERKASAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Seranib-2, Apoptoz, Kolon Kanseri, Seranib-2, Apoptoz, Colon Cancer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Başpınar M.,“Kanserli Kolon Hücre Dizisinde Seranib-2 Maddesinin Apoptoz Oluşumuna Ve Hücre Yaşamına Olası Etkileri”nin araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi Eskişehir 2015. Bu çalışma insan kolon kanser hücre dizisinde (Caco¬2) seranib-2 maddesinin apoptozis üzerine etkisini araştırmıştır. Bizim çalışmamızda, seranib-2'nin Caco-2 hücre canlılığı üzerine etkisi kontrol ile karşılaştırıldığında 1 µM'dan itibaren azalmaya başladığı ve 50 µM konsantrasyonda 24 ve 48 saatte sırasıyla % 47 ve % 52 oranında azalttığı görülmüştür. RT-PCR sonuçlarına göre, gruplar arasında TNF-alfa mRNA düzeylerinde herhangi bir fark gözlenmezken 24 saatte TNF-alfaR1 mRNA düzeyleri, her iki konsantrasyonda da kontrole göre azalmış, 48 saatte ise bir fark oluşmamıştır. ASAH mRNA düzeyleri ise 48 saat sonrası 50 µM'lık tedavi grubunda tüm gruplara göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Böylece çalışmamız, seranib-2'nin zaman ve doz bağımlı güçlü anti-kanser etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. TNF-alfa mRNA ekspresyonunun değişmemesi ancak TNF-alfaR1 mRNA düzeylerinin kontrole göre azalmış olması ise seranib-2'nin farklı yolaklardan etki edebileceğini göstermiştir. ASAH mRNA düzeyinin tedavi gruplarında yüksek çıkması kullanılan seranib-2 dozunun ASAH ekspresyonunu düşürmede etkin olmadığını veya hücre ölümünün seramidaz inhibisyonundan farklı bir yolakdan seramidaz enzim ürünleri olan sfingozin ve sfingozin-1-fosfat inhibisyonuyla olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, human colon cancer cell lines (Caco-2) investigated the effect on apoptosis of ceranib-2 agent.In our study, ceranib-2 of Caco-2 cells compared to control its impact on the viability started to decrease from 1 mm and 50 jim concentrations of 24 and 48 hours in 47%, respectively, and has been shown to reduce by 52%. According to the RT-PCR results between groups of TNF-alpha mRNA is no difference in level was observed in 24 hours TNF-alfar1 mRNA level decreased compared to the control in both concentrations, no occurrence of a difference is 48 hours. ASAH mRNA levels were significantly higher in the treatment group than the other groups at 50 mM after 48 hours. Thus, our data ceranib-2 reveals that the time and dose-dependent potent anti-cancer effect. The change of TNF-alpha mRNA expression compared to control but have decreased mRNA levels of TNF-R1 showed the different pathways may affect the seranib-2. ASAHI suggests that the mRNA level of which being higher than used ceranib-2 dose is not effective in reducing the expression ASAHI or cell different pathways the ceramidase enzyme products from ceramidase inhibition of death in the treatment group sphingosine and sphingosine-1-phosphate may be by inhibition.