Kronik lenfositik lösemi(KLL) hastalarında nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL) ve oksidatif stres düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) and oxidative stress levels in chronic lymphocytic leukemia (CLL) patients
  1. Tez No: 388742
  2. Yazar: FATMA ÖZEN TOP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE GÜÇHAN ALANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik lenfositik lösemi, NGAL, oksidatif stres, Chronic lymphocytic leukemia, NGAL, oxidative stress
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 30
Özet
Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) Hastalarında Nötrofil Jelatinaz İlişkili Lipokalin (NGAL) ve Oksidatif Stres Düzeylerinin Değerlendirilmesi Kronik lenfositik lösemi(KLL) batı ülkelerinde en sık görülen lösemi tipidir. Bugüne kadar etyolojik olarak gösterilmiş kesin bir neden yoktur. Hastalıkta baskın bir oksidatif stres durumu söz konusudur. Daha önce farklı hastalık gruplarında bakılan oksidatif stres-NGAL ilişkisinden yola çıkarak KLL hastalarında oksidatif stres ve NGAL düzeyleri araştırıldı. Çalışmaya SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Hematoloji polikliniğinde takipli olan yeni ve eski tanı, henüz kemoterapi almamış 30 KLL hastası ve kontrol grubu olarak da komorbiditesi olmayan sağlıklı 21 gönüllü alındı. Çalışmaya katılanlardan CBC, biyokimya (cre, ldh, alt, kan şekeri) ve CRP düzeyleri çalışıldı. Ayrıca NGAL, TAS, TOS çalışılmak üzere katılımcılardan alınan kanlar 3000 rpm'de 10 dakika santrifüj (NF 800. Türkiye) edilerek serumları ayrılıp porsiyonlanmış ve çalışılıncaya kadar -80°C'de saklanmıştır (Wise Cryo. Germany). Her iki grubun erkek-kadın dağılımı, yaş ortalaması düzeyleri benzerdi. Çalışmamızda NGAL, TOS, OSI düzeyleri KLL grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek, TAS düzeyleri ise düşük bulundu. Ancak ileri ve erken evre olarak grupladığımız KLL hastalarında, bu iki grup arasında TAS, TOS, OSI, NGAL, CRP düzeyleri açısından anlamlı farklılık gözlenmedi. Çalışmamız KLL hastalarında artmış oksidatif stres ve beraberinde NGAL düzeylerinde yükselme olduğunu ancak KLL içinde evreler arasında bir farklılık olmadığını göstermiştir. Buradaki sonuçlar, kanser tanı ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesinde NGAL ve oksidatif stres parametrelerinin biyobelirteç olarak kullanımına destek verebilir. Ancak daha fazla hasta ve kontrol sayısının olduğu daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin (NGAL) and Oxidative Stress Levels in Chronic Lymphocytic Leukemia (CLL) Patients Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is the most common type of leukemia in Western countries. However, no etiologically definitive cause has been shown so far. There is a dominant oxidative stress condition in the disease. In this study, oxidative stress and the NGAL relationship were investigated based on the oxidative stress and NGAL relationships previously examined in different disease groups. Thirty CLL patients who had recently been diagnosed received follow-up at Suleyman Demiral University, Faculty of Medicine, Hematology Polyclinics, but had not received chemo-therapy, and 21 healthy volunteers with no co-morbidity as the control group, were included in the study. The CBC, biochemistry (creatinine, ldh, alt, blood sugar) and CRP levels of the participants were examined. Additionally, for the NGAL, TAS and TOS examinations, the blood samples taken from the participants were centrifuged at 3000 rpm for 10 minutes (NF 800, Turkey) and the sera were separated, portioned and stored at -80°C until analysis (Wise Cryo, Germany). The male-female distributions and average age levels were similar in both groups. In our study, the NGAL, TOS and OSI levels were significantly higher but the TAS levels were lower in the CLL groups than those of the control group. However, in the CLL patients who were grouped into the advanced and early stages, no significant difference was observed in regard to the TAS, TOS, OSI, NGAL or CRP levels between the two groups. Our results showed that oxidative stress and NGAL levels increased, but there were no significant differences between the stages in the CLL groups. These results may contribute to the use of NGAL and oxidative stress parameters in the development of cancer diagnosis and treatment strategies. However, further studies involving larger numbers of patients and control subjects are required.