Kronik nonspesifik bel ağrısında ev egzersiz programının etkinliğinin ve hasta uyumunun değerlendirilmesi
Evaluation of home exercise program effectiveness and patient adherence in chronic nonspecific low back pain
  1. Tez No: 388746
  2. Yazar: ŞADİYE SARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ev egzersiz programı, kronik bel ağrısı, uyum, dizabilite, ağrı, Home exercise program, chronic low back pain, adherence, disability, pain
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kronik Nonspesifik Bel Ağrısında Ev Egzersiz Programının Etkinliğinin ve Hasta Uyumunun Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı kronik bel ağrılı hastalarda NSAİİ tedavisi ile birlikte verilen ev egzersiz programının sadece NSAİİ tedavisine göre ağrı ve bel dizabilitesi üzerine etkisini ve hastaların egzersiz programına uyumunu değerlendirmektir. Çalışmaya kronik bel ağrısı tanısı almış 80 hasta (K/E=40/40, ortalama yaş=36.11±15.18) alındı. Hastalar egzersiz programına alınan grup (egzersiz grubu, n=40) ve alınmayan grup (kontrol grubu, n=40) olarak iki gruba ayrıldı. Egzersiz grubuna lomber ekstansiyon ve stabilizasyon egzersizlerini içeren egzersiz eğitimi, resimli egzersiz broşürü ve egzersiz yaptıkları gün sayısını kaydetmeleri için egzersiz günlüğü verildi. Her iki hasta grubuna da 750 mg/gün Naproksen sodyum reçete edildi. Her iki gruba başlangıçta ve 4 hafta sonra bel ağrısı için numerik derecelendirme skalası (NDS), bel dizabilitesi için Roland-Morris Dizabilite Sorgulaması (RMDS) uygulandı. Dördüncü haftanın sonunda egzersize uyum düzeyi dört hafta boyunca egzersiz yapılan gün sayısı ile değerlendirildi. Haftada 3 gün ve üzerinde egzersiz yapanlar egzersize uyumlu olarak kabul edildi. Hastaların egzersizden fayda görüp görmedikleri ve egzersizleri neden yapmadıkları sorgulandı. Birinci ayın sonunda iki grup arasında NDS (p=0.09) ve RMDS (p=0.06) skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Hastaların %77.5'i (n=31) egzersize uyumlu idi. Egzersize uyumsuzluğun en sık nedeni zaman yokluğu olarak saptandı (%75). Ev egzersiz programı kısa dönemde bel ağrısı şiddeti ve bel dizabilitesi üzerinde etkili bulunmamıştır. Kronik bel ağrılı hastalarımızın verilen ev egzersiz programına yüksek oranda uyum göstermişlerdir. Hastaların egzersiz yapmak için zamanının olmaması ev egzersiz programından uyumsuzluğa neden olan ana faktör olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Home Exercise Program Effectiveness and Patient Adherence in Chronic Nonspecific Low Back Pain The aim of this study is to evaluate the effect of home exercise program combined with NSAID usage on back pain and back disability compared to NSAID usage only; and to evaluate the exercise adherence of the patients with chronic low back pain. Eighty patients (F/M=40/40, mean age=36,11±15,18 years) with low back pain were included in the study. Exercise group (n=40) was given a home exercise program and control group (n=40) was not given a home exercise program. A training that included the lumbar extension and stabilization exercises, illustrated exercise brochures and an exercise diary to write the number of the days with exercises were provided to exercise group. Both groups were prescribed with Naproxen sodium 750 mg/day. The Numeric Rating Scale (NRS) was applied for the back pain; and the Roland-Morris Disability Questioning (RMDQ) was applied for the back disability to both groups in the beginning and after 4 weeks. At the end of the 4th week, the exercise compliance level was evaluated with the number of the days spent by doing exercise The patients who did the exercises for 3 days a week and more were accepted as adherent to exercises. The issue whether the patients benefited from the exercises or not and the reason for not doing the exercises were questioned. No statistically significant differences between the NRS and RMDS scores of the two groups were determined at the end of the first month. Thirtyone patients (77.5%) were adherent to exercise program. The most common reason of non-adherence to exercises was found to be a lack of time (75%). Home exercise program was not found efficient on the back pain level and back disability at the short term. Our patients with chronic low back pain were highly adherent to home exercise program. The patients' not having time for exercises, was determined to be main factor that caused to incompliance in the home exercise program.