Kronik böbrek yetersizliği olan hastalarda farklı tedavi stratejilerinin sol ventrikül miyokart deformasyon parametreleri üzerine etkisi
The effect of different treatment strategies on left ventricular myocardial deformation parameters in patients with chronic renal failure
- Tez No: 388767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN GÜLEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, Speckle tracking ekokardiyografi, Miyokart deformasyon parametreleri, Strain, Strain rate, Chronic kidney disease, Speckle tracking echocardiography, Myocardial deformation parameters, Strain, Strain rate
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
GİRİŞ: KVH, KBH olanlarda ölümün önde gelen nedenlerinden bir tanesidir. Böbrek nakli diyaliz ile kıyaslandığında kardiyovasküler ölüm riskini azaltmaktadır, ancak nakil sonrasında kardiyak fonksiyonların durumu ile ilgili olarak literatürde çelişkili sonuçlar mevcuttur. Çalışmamızda; prediyaliz dönemdeki KBH, hemodiyaliz tedavisi uygulanan KBH ve böbrek nakli yapılan KBH olan hastalarda bu farklı tedavi stratejilerinin kardiyak fonksiyonlar üzerindeki olası etkilerini STE ile kıyaslamayı amaçladık. YÖNTEM: Başarılı böbrek nakli yapılan hastalar, haftada üç hemodiyaliz programındaki hastalar ve prediyaliz dönemde olan hastalar ile 3 grup oluşturulup her gruba 50'şer hasta alındı. Çalışmaya dahil edilen bütün hastaların klinik ve demografik özellikleri sorgulandı, biyokimyasal parametrelerine retrospektif olarak bakıldı, konvansiyonel ekokardiyografik ölçümler ve doku Doppler parametreleri ile birlikte STE aracılığıyla miyokart deformasyon parametreleri değerlendirildi. BULGULAR: STE ile analiz edilen miyokart deformasyon parametrelerinden, strain değerlerine baktığımızda; ls-s-ort değerinin nakil grubunda hemodiyaliz grubuna kıyasla daha yüksek olduğunu gördük, sax-cs-s-ort değeri hemodiyaliz grubunda en düşüktü, sax-rs-g-ort değeri açısından ise gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. Strain rate değerlerini karşılaştırdığımızda lsr-s-ort değeri hemodiyaliz grubunda en düşüktü, lsr-e-ort değeri nakil grubunda en yüksekti, lsr-a-ort değeri hemodiyaliz grubunda prediyaliz grubuna kıyasla daha düşüktü; sax-csr-s-ort, sax-csr-e-ort, sax-csr-a-ort değerleri hemodiyaliz grubunda en düşüktü; sax-rsr-s-ort ve sax-rsr-e-ort değerleri nakil grubunda hemodiyaliz grubuna kıyasla daha yüksekti, sax-rsr-a-ort değeri açısından ise gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. SONUÇ: Başarılı böbrek nakli yapılan hastaların sol ventrikül fonksiyonları da düzelme eğilimindedir, hemodiyaliz tedavisi uygulanan hastaların ise prediyaliz dönemdeki hastalar ile kıyaslandığında sol ventrikül fonksiyonları daha kötü görünmektedir.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: CVD is a leading cause of death in patients with CKD. Renal transplantation has lowered the risk of cardiovascular death compared with dialysis; however, there exists conflicting evidence about improvement in cardiac functions after transplantation. In our study, we aimed to compare the possible effects of different treatment strategies on cardiac functions by STE in patients with CKD at predialysis stage, CKD on hemodialysis treatment and renal transplant recipients. METHODS: Three groups were formed with patients who underwent successful renal transplantation, those on three times a week hemodialysis program and those at predialysis stage. Fifty patients were included in each group. All patients were evaluated for the clinical and demographic characteristics. Biochemical parameters were analyzed retrospectively. Myocardial deformation parameters analyzed by STE were assessed in addition to conventional and tissue Doppler echocardiographic parameters. RESULTS: When comparing the strain values of myocardial deformation parameters analyzed by STE; ls-s-ort was higher in the transplant group compared with the hemodialysis group, sax-cs-s-ort was lowest in the hemodialysis group, sax-rs-g-ort did not differ between the groups. When comparing the strain rate values; lsr-s-ort was lowest in the hemodialysis group, lsr-e-ort was highest in the transplant group, lsr-a-ort was lower in the hemodialysis group compared with the predialysis group; sax-csr-s-ort, sax-csr-e-ort, sax-csr-a-ort was lowest in the hemodialysis group; sax-rsr-s-ort and sax-rsr-e-ort was higher in the transplant group compared with the hemodialysis group, sax-rsr-a-ort did not differ between the groups. CONCLUSION: Left ventricular function of the patients who underwent successful renal transplantation tend to improve. However, patients on hemodialysis treatment seem to have worse left ventricular function compared with the patients at predialysis stage.