Çukurova Üniversitesi'nde çalışan hemşirelerde tinea pedis ve onikomikoz sıklığı üzerine mesleki ve mesleki olmayan risk faktörlerinin etkisi
The effect of occupational and nonoccupational risk factors on the prevalence of tinea pedis and onychomycosis in nurses working at the Çukurova University
  1. Tez No: 388774
  2. Yazar: DİLEK GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAROL LÜTFÜ AKSUNGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayakların yüzeysel mantar enfeksiyonları, hemşireler, meslekî, risk faktörleri, superficial fungal infections of the feet, nurses, occupational, risk factors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Ayaklarda, yüzeysel mantar enfeksiyonları sık görülmektedir. Çalışmamızda hastanemiz hemşirelerinin ayaklarındaki yüzeysel mantar enfeksiyonlarının sıklığını, bu enfeksiyonların gelişmesinde meslekî ve meslekî olmayan risk faktörlerinin etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde çalışmakta olan 203 hemşire çalışmaya alındı. Hemşireler standart forma göre sorgulandı ve muayene edildi. Hemşirelerden deri ve/veya tırnak kazıntıları alındı. Kazıntı örnekleri, potasyum hidroksit ile incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan 203 hemşireden 22'sinin (% 10,8) ayaklarında mantar varlığı gösterildi. Bu olguların 5'i subklinik, 17'si klinik düzeyde idi. Klinik düzeydeki mantar enfeksiyonu, hemşirelerin 14'ünde (% 6,9) ayak derisinde ve 7'sinde (% 3,4) ayak tırnaklarında saptandı. Çok değişkenli lojistik regresyon testi uygulandığında, mantar varlığı gösterilmiş 22 hemşirede erkek cinsiyetinin, düzenli spor yapma alışkanlığının ve iş sırasında sentetik çorap giymenin daha sık olması, istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Çalışma sonuçlarımız değerlendirildiğinde kesin olmasa da, hemşirelerin ayaklardaki yüzeysel mantar enfeksiyonları açısından risk altında bir topluluk olabileceği söylenebilir. Bu konuda yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmamızda, meslekî faktörlerden iş sırasında sentetik çorap giymek, ayaklardaki yüzeysel mantar enfeksiyonları gelişiminde anlamlı bir risk faktörü olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Superficial fungal infections are commonly seen at feet. In our study we aimed to evaluate the frequency of the superficial fungal infections located at the feet of the nurses working at our hospital and determine the occupational and nonoccupational risk factors. Material and Method: Two hundred and three nurses who are working at the University of Cukurova, Balcalı Hospital included in the study. Nurses were questioned by the standard form and examined. Nail and/or skin scrapings were taken from the nurses. Samples of scrapings were evaluated by potassium hydroxide. Findings: Fungal infections were detected in 22 (10.8%) out of 203 nurses. Five out of 22 were subclinical, and 17 out of 22 were clinical. Clinical fungal infections were detected in the skin of 14 (6.9%) nurses, and in the nails of 7 (3.4%) nurses. Multivariate logistic regression test was done and parameters such as male gender, regular sportive activity and wearing synthetic socks during working hours were statistically significant for the 22 nurses who had fungal infections. Conclusion: When we evaluate the results of our study, nurses can be at risk of having superficial foot fungal infections. There is a need for new studies on this topic. In our study wearing synthetic sock is the occupational statistically significant risk factor for the superficial foot fungal infections.