Kanser ağrısında hasta kontrollü analjezi cihazı ile morfin ve morfine eklenen deksmedetomidinin analjezik etkisinin karşılaştırılması
Comparison of morphine's and dexmedetomidin added to morphine's analgesic effects with patient controlled analgesia device in cancer pain
  1. Tez No: 388775
  2. Yazar: SÜLEYMAN SELÇUK GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRI TEVFİK ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Canser pain, patient controlled analgesia, morphine, dexmedetomidin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kanser ağrısında Hasta Kontrollü Analjezi(HKA)cihazı ile morfin ve morfine eklenen deksmedetomidinin analjezik etkisinin karşılaştırılması Amaç: Bu çalışma ile kanser ağrısında sıkça başvurulan bir analjezik ilaç olan morfinin ihtiyaç hissedilen dozunu azaltmak, yan etkilerinden korunak ve hastada daha iyi bir analjezi konforu sağlamak amacıyla, analjezik ve sedatif etkinliği olan deksmedetomidini ekleyerek kanser ağrısı tedavisine katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kanser ağrısı olan 20-80 yaş arası 20 erişkin hasta alındı. Hastalar rastgele kendinden kontrollu ve ardışık olarak iki gruba alındı ve totalde 40 hasta takip edildi. Hastaların bazal sistolik ve diastolik kan basınçları kaydedildikten sonra 48 saatlik servis takiplerinde 4 saat aralıklarla toplam 12 kez bulantı kusma, diğer yan etkiler, sedasyon skalası, vizüel ağrı skalası saptandı ve kaydedildi. Hastaların 48 saatlik morfin dozları ve analjezi talep sayıları saptandı ve kaydedildi. İki grup arasında 24 saatlik bekleme süresi oluşturuldu. GRUP M (N=20):Hasta Kontrollü Analjezi cihazı (HKA) 100cc serum fizyolojik içine 40mg morfin 0.02mg/kg'dan bolus dozu ve 10 dakika kilitleme süresinde infüzyon olarak verildi. GRUP D (N=20:) Hasta Kontrollü Analjezi cihazı (HKA) 100cc serum fizyolojik içine 40mg morfin'e eklenen 200mcg deksmedetomidin 0.02mg/kg'dan bolus dozu ve 10 dakika kilitleme süresinde infüzyon olarak verildi. Bulgular: Çalışma gruplarına göre ortalama VAS ölçüm sonuçları 4.saat, 12.saat ve 16.saat zaman dilimlerinde istatistik olarak anlamlı bulunmuştur. Grup M'deki hastaların 32.saatten itibaren VAS değerlerindeki düşüş sabitlenirken, Grup D'deki hastaların VAS değerlerindeki düşüş 16.saatten itibaren sabitleşmiştir. Çalışma gruplarına göre ortalama RSS ölçüm sonuçları istatistik olarak anlamlı bulunmamıştır. Grup M'deki hastaların 16.saatten itibaren RSS değerlerindeki yükseliş sabitlenirken, Grup D'deki hastaların RSS değerlerindeki yükseliş 8.saatten itibaren sabitlenmiştir.Çalışma gruplarına göre ortanca analjezik doz ve analjezi talebi arasında istatistik olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Kronik kanser ağrısında hasta kontrollü analjezi yöntemi ile verilen morfin'e 2 mcg/ml dozunda deksmedetomidin eklenmesiyle morfin tüketim miktarı ve sedasyon seviyeleri etkilenmemekle birlikte VAS skorlarının 4.saat, 12.saat ve 16.saatleri arasında azalma gösterdiği sonucuna vardık. Kullanılan deksmedetomidin dozlarında değişiklikle birlikte daha ileri çalışmalarla farklı sonuçlar alınabileceği kanısındayız. Kelimeler Anahtar: Kanser ağrısı , hasta kontrollü analjezi, morfin , deksmedetomidin
Özet (Çeviri)
Comparison of morphine's and dexmedetomidin added to morphine's analgesic effects with patient controlled analgesia (PCA) device in cancer pain. Objective: We aimed to contribute to the treatment of cancer pain by adding dexmedetomidin which has analgesic and sedative efficiency to decrease morphine's - which is an analgesic medicine used frequently in cancer pain- needed dose, protect from its side effects and provide better analgesic comfort for patient in this study. Materials and methods: 20 adult patients with cancer pain between 20-80 years of age were get in this study. Patients were randomly self controlled and sequentially devided into two groups and a total of 40 patients were observed. Nausea and vomiting, other side effects, sedation scale, visual analog scale were determined and recorded at a total of 12 times,with intervals of 4 hours in 48 hours of clinical observation after patients' basal systolic and diastolik blood pressure was recorded. Patients' 48-hour morphine doses and number of analgesia request were determined and recorded. 24-hour waiting period between two groups were formed. GROUP M (N=20): Patient controlled analgesia device (PCA) was given as an infusion with 40 mg morphine in 100 cc saline bolus dose of 0.02 mg/kg and 10-minute lockout period. GROUP D (N=20): Patient controlled analgesia device (PCA) was given as an infusion with 200 mcg dexmedetomidin added to 40 mg morphine in 100 cc saline bolus dose of 0.02 mg/kg and 10-minute lockout period. Results: The average VAS scores according to study groups were statistically significant in 4. hour, 12. hour and 16. hour time zones. While the reduction of the patients' VAS scores in group M were fixed from the 32. hour, the patients' in group D were fixed from the 16. hour. The average RSS scores according to study groups were not statistically significant. While the increase of the patients' RSS scores in group M was fixed from the 16. hour, the patients' in group D was from the 8. hour. A significant difference between the study groups for median analgesic dose and analgesia request was not found. Conclusion: We concluded that VAS scores reduced between 4. hour, 12. hour and 16. hour although amount of morphine consumption and sedation levels were not affected by adding the dose of 2 mcg/ml dexmedetomidin to morphine which was given by patient controlled analgesia in cronic canser pain. We believe that different results can be taken in further studies with changes in dexmedetomidin doses were used.