Tükenmişlik sendromu bağlamında Hakkâri şark hizmeti yapan kamu personeli üzerine bir araştırma
A research in the context of burnout syndrome through public employees who are doing their compulsory eastern duties in Hakkâri
  1. Tez No: 388819
  2. Yazar: VURAL DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA UZUNÇARŞILI SOYDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Administration, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Duygusal Yorgunluk, Duyarsızlaşma, Yeterlik, fatigue, emotional tiredness, depersonalization, competence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tükenmişlik, başarısızlık hislerini ve enerjiye, kişisel kaynaklara ya da çalışanın ruhsal gücüne aşırı yüklenme sonucunda ortaya çıkan yorgunluk ya da baskı halini sembolize eder. Tükenmişlik sendromu fiziksel, duygusal ve zihinsel bulgu ve belirtiler içerir. Fiziksel tükenmişlik belirtileri; kronik yorgunluk, güçsüzlük, enerji kaybı, yıpranma, hastalıklara daha hassas olma, sık baş ağrıları, bulantı, kas krampları, bel ağrısı, uyku bozuklukları gibi değişik sorun ve yakınmaları içerir. Duygusal tükenmişlik bulguları depresif duygulanım, desteksiz, güvensiz hissetme, ümitsizlik, evde gerilim ve tartışma artışı, kızgınlık, sabırsızlık, huzursuzluk gibi negatif duygulanımlarda artış, nezaket, saygı ve arkadaşlık gibi pozitif duygulanımlarda azalma içermektedir. Zihinsel tükenmişlik bulguları doyumsuzluk, kendine, işine ve genel olarak yaşama karşı negatif tutumlar içerebilir. Sonuçta işi bırakma, savsaklama gibi davranışlar görülebilir. Bu araştırma, Hakkari'deki memurların tükenmişlik düzeyleri ve tükenmişlik düzeyinin cinsiyet, medeni durum, branş, yaş, mesleki kıdem, yöneticilik durumu ve eğitim durumuna göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2014 yılında Hakkâri'de bulunan görevli 122 memuru içermektedir. Çalışmada ölçek olarak Maslach Tükenmişlik Envanteri ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fatigue symbolizes the exhaustion or opression which comes up as a result of failure and energy, overloading to the employee's spiritual power or personal sources. The burnout syndrome contains physical, emotional and mental symptoms and indications. Physical burnout symptoms contains different and various symptoms as chronic fatigue, weakness, energy loss, abrasion, susceptibility to diseases, frequent headaches, nausea, muscle cramps, backache, sleep disturbances. Emotional burnout symptoms are depressive mood, feeling defenceless and insecure, hopelessness, increase of tension and discussion at home, anger, impatience and restlessness. While these negative moods are increasing, positive moods just as kindness, friendship and respect decreases. Mental sypmptoms can be seen as dissatisfaction, having negative feelings about life and his or her job. As a result walkout or neglecting the job can be seen. This research has been made to examine whether the burnout syndrome changes according to the age, genre, marital status, branch, seniority, managerial status or education or not. This research has been carried out through 122 public staff in Hakkâri. In this research Maslach burnout inventory and Personal Information Form has been used as a scale.